KSM 2017

Pääkirjoitus: Hyvä elämä kuuluu kaikille

Laitilan kaupunki on kartoittanut vanhuspalveluidensa laatua selvityksellä, joka kohdennettiin kotihoidon ja ympärivuorokautisten hoitoyksiköiden asukkaille, heidän omaisilleen sekä työntekijöille.
Vastaajien mukaan moni asia on Laitilan vanhuspalveluissa hyvin. Esimerkiksi henkilökuntaa ja heidän osaamistaan arvostavat sekä vanhukset että heidän omaisensa.
Toisaalta vastaukset paljastivat myös ongelmakohdat: vanhuksilla ei tunnu olevan tarpeeksi mielekästä tekemistä eivätkä he pääse ulkoilemaan niin usein kuin toivoisivat.
Laitilan sosiaali- ja terveysjohtaja Jussi Mattila muistutti (LS 18.8.), että vanhuspalvelujenkin sisältöä ajatellaan yhä kokonaisvaltaisemmin. Ei riitä, että hoidetaan terveyttä, vaan on pohdittava, mitä on hyvä vanhuus. Mattila nosti tässä yhteydessä esiin myös mielekkään tekemisen merkityksen.
Tosiasia on, että moni vanhuspalvelujenkin piirissä oleva ikäihminen elää vailla mielekästä tekemistä, syrjäytyneenä, yksinäisenä. Tilanne toki tunnustetaan, korostaahan Laitilan ikääntyneen väestön palveluiden järjestämissuunnitelmakin, että vanhusten syrjäytymistä ehkäisevät palvelut ovat erittäin tärkeä kehittämiskohde.
Tämän kanssa on ristiriitaista, että Laitilassa on viime vuosina vähennetty esimerkiksi mielekästä tekemistä tarjoavaa ja sosiaalisia suhteita vahvistavaa vanhusten päivätoimintaa.
Vanhuspalvelukysely antaa hyvin osviittaa siitä, mikä on hyvin ja mikä on huonosti. Päättäjien on luotava resurssit, joilla mahdollistetaan hyvä elämä myös vanhuksille.
Solina Saarikoski
solina.saarikoski@laitilansanomat.fi

 

 


Tee Plus-tilaus
Tutustu ja ihastu
TS rekry
Osaava Laitila

Ny feispuukis
Taukojumppa
Digilehti

Lue Laitilan Sanomat

Laitilan Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä nyt myös Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta tästä irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

SPM –
Arkistot
Arkistot