KSM 2017

Pääkirjoitus: Vauhtia yhteistyölle

Laitila ja Pyhäranta saivat uudet kirkkoherrat tänä syksynä. Laitilaan Pyhärannasta siirtynyt Petri Laitinen vihittiin virkaansa sunnuntaina. Pyhärannassa vt. kirkkoherrana aloitti viime viikolla Sami Tolvanen. Hänen pestinsä on määräaikainen, ja jatkuu vuoden 2018 loppuun asti.
Henkilömuutoksia Laitilan seurakunnassa on tapahtunut viime vuosien aikana muutenkin runsaasti eläköitymisten seurauksena.
Haasteita seurakunnilla riittää sekä Laitilassa että Pyhärannassakin myös talouden tasapainottamisessa. Kirkosta eroaminen on laskenut evankelis-luterilaisen kirkon jäsenmäärää, ja paikallisesti siihen on vaikuttanut myös väkiluvun väheneminen. Nyt tilanne on toinen, kun uutta väkeä virtaa koko seutukuntaan. Laitilassa talouteen vaikuttaa myös iso investointi, uuden seurakuntatalon rakentaminen.
Monissa seurakunnissa on viime vuosina vahvistettu yhteistyötä. Kirkolliskokous torppasi kaksi vuotta sitten hankkeen, jossa kaikki seurakunnat olisi liitetty osaksi isompaa seurakuntayhtymää. Vakka-Suomen seurakunnat ilmaisivat tuolloin halunsa säilyä itsenäisinä, mutta yhteistyölle oltiin avoimia. Mitään erityistä konkreettista tällä saralla ei ole Laitilassa tai Pyhärannassa kuitenkaan tapahtunut.
Hiippakuntapastori Pauliina Järvisen mukaan päätös palkata Pyhärantaan määräaikainen kirkkoherra antaa seurakunnalle aikaa miettiä tulevaisuuden vaihtoehtoja (LS 5.9.). Luontevia yhteistyömuotoja löytyy varmasti esimerkiksi naapureiden Laitilan ja Pyhärannan välillä. Petri Laitiselle ennestään tuttu seurakunta rovastikunnassa on Pyhärannan lisäksi myös Kustavi, jossa hän on toiminut vt. kirkkoherrana.
Seurakuntien päättäjien pohdittavaksi jäävät yhteistyön konkreettiset muodot esimerkiksi henkilöstön ja toiminnan osalta. Uudistumista ja tuoreita näkökulmia tarvitaan, ja hyvä asia on, jos muutoksia ei tarvitse tehdä pakon tai paniikin sanelemana.


Tee Plus-tilaus
Tutustu ja ihastu
TS rekry
Ny feispuukis
Taukojumppa
Osaava Laitila

Digilehti

Lue Laitilan Sanomat

Laitilan Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä nyt myös Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta tästä irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

SPM –
Arkistot
Arkistot