KSM 2017

Pääkirjoitus: Kuopat keskellä tietä

Kuoppia, liejua, nuoskaa, lunta ja liukkautta.

Ilmastonmuutos ja rajut säävaihtelut ovat tehneet teiden kunnossapidosta talvisin erityisen haastavaa. Saman päivän aikana saattaa sataa lunta, räntää ja vettä, ja harvoin säätila pysyy samanlaisena edes viikon ajanjaksoa. Ennen kelirikkoja oli keväisin, nyt myös talvikaudella.

Ely-keskus selvitteli joulun alla mediatiedotteessaan teiden kunnossapidon nykytilannetta. Talvihoidon painopiste on siirtynyt enemmän lumen auraamisesta liukkaudentorjuntaan. Vilkasliikenteiset päätiet hoidetaan ensimmäisenä, ja sen jälkeen ovat vuorossa haja-asutusalueiden hiljaisemmat tiet.

Laitilassa tehtiin viime vuonna laaja selvitys kaikista kaupungin vastuulla olevien päällystettyjen katujen kunnosta. Selvityksessä lähes 70 prosenttia arvioitiin hyviksi tai erittäin hyviksi. Tyydyttävässä ja huonossa kunnossa tieosuuksista oli lähes kolmannes ja erittäin huonokuntoisia teitä on alle 10 prosenttia. Tehtävää siis riittää.

Liukas tie on Suomessa talviaikaan normaali ilmiö, ja ajonopeudet pitää sopeuttaa vallitsevaan tilanteeseen. Suurin osa autoilijoista tämän onneksi tiedostaa, mutta parannettavaa on itse kunkin ajotottumuksissa.

Pelkällä asennemuutoksella ei ongelmia kuitenkaan selvitä, vaan myös määrärahoja teiden ylläpitoon pitää pystyä lisäämään. Kaikki eivät jatkossakaan asu pääteiden varsilla, ja oma auto ja kunnossa oleva kotitie ovat haja-asutusalueen väestölle välttämättömiä.

Tienkäyttäjälläkin on velvollisuutensa. Auton ratissa voi purkaa tunteitaan ja harmistustaan kuoppaisista teistä, mutta sen lisäksi kannattaa tarttua puhelimeen. Esimerkiksi Liikenneviraston Tienkäyttäjän linja numerossa 0200 210024 on avoinna 24 tuntia vuorokaudessa.

Eija Eskola-Buri
eija.eskola-buri@laitilansanomat.fi


Tee Plus-tilaus
Tutustu ja ihastu
TS rekry
Ny feispuukis
Taukojumppa
Osaava Laitila

Digilehti

Lue Laitilan Sanomat

Laitilan Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä nyt myös Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta tästä irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

SPM –
Arkistot
Arkistot