KSM 2017

Laitilan mansikat maakunnan kalleimpien joukossa – Vertailu: mansikkalitran saa reilulla neljällä eurolla, mutta kalleimmillaan rasia maksaa kaksi kertaa enemmän

Laitilan mansikkakojuista löytyy Varsinais-Suomen kalleimpia mansikoita. Herneen ja perunan hinnoissa Laitilan kojut pärjäävät maakunnan hintavertailussa.

Halvinta mansikkaa Varsinais-Suomessa löytyy Salon torilta. Salossa marjalitran saa keskimäärin 4,75 euron hintaan.

Laitilassa, kauppojen edustan myyntikojuissa, mansikka maksoi alkuviikolla keskimäärin 5,50 euroa litralta.

Kalleinta mansikka on Paimiossa, jossa kauppojen edustan myyntipisteissä marjasta joutuu maksamaan euron enemmän, keskimäärin 5,9 euroa litralta.
Keräsimme mansikan, herneen ja perunan hinnat alkuviikon aikana kahdeksan eri paikkakunnan toreilta ja markettien myyntipisteiltä Varsinais-Suomesta. Hinnat ovat paikkakuntakohtaisia keskiarvoja.

Salossa mansikkalitran sai alkuviikolla halvimmalta myyntipöydältä 4,50 eurolla. Kallein marjarasia Salossa maksoi 5 euroa.

Uusikaupunki häviää vain rahtusen hinnassa, tiistaina mansikkaa sai torilta keskimäärin viiden euron hintaan.

Paimiossa taas edullisin litrahinta oli 4,90, jolla sai kakkoslaadun mansikkaa. Kallein litrahinta Paimiossa oli 6,80 euroa.
Vertailun kallein mansikkalitra oli Turussa, jossa se maksoi yhdellä myyntipöydällä 8 euroa.

 

 

Keskimäärin mansikkalitra maksaa maakunnassa nyt 5 euroa tai hieman yli.
Mansikka on tällä hetkellä edullisempaa kuin vuosi sitten. Viime vuonna heinäkuun alussa tehdyssä vastaavassa vertailussa mansikka maksoi Salossa 5,90 euroa litra. Kalleinta oli silloin Kyrön torilla, jossa mansikkalitrasta maksettiin keskimäärin 7,50 euroa.

 

MANSIKAN satokausi on tänä vuonna aikaisessa, jopa kolmisen viikkoa viime vuotta varhaisemmassa. Sesongin vaihe vaikuttaa ratkaisevasti hintaan.
– Varsinais-Suomessa on täysi sesonki käynnissä, kun taas täällä Kiteellä, jossa itse viljelen mansikkaa, sesonki alkaa ensi viikolla, kertoo hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen.
Mansikan myyjät eri puolilla maakuntaa kehottavatkin asiakkaitaan ostamaan pakastettavat marjat nyt.

Pakastamiseen kehotetaan nyt, sillä pääsatokausi on nopeasti ohi kuivan ja lämpimän alkukesän takia. Ruutiaisen mukaan runsaasti mansikkaa riittää heinäkuun puoliväliin saakka.

 

Pakastamiseen kehotetaan nyt, sillä pääsatokausi on nopeasti ohi kuivan ja lämpimän alkukesän takia. Ruutiaisen mukaan runsaasti mansikkaa riittää heinäkuun puoliväliin saakka.
Laitilassa mansikkaa myyvä Hillevi Wallin (kuvassa yllä) sanoo, että aika näyttää, miten pitkä satokausi on.
– Lyhyttä kautta luvattiin viime vuonnakin, mutta toisin kävi. Voi hyvin olla, että marjaa riittää vielä säilöttäväksikin. Ehkä se on markkinointikikka, kun puhutaan, että loppuu pian, sanoo Wallin Pihlajan marjat ja vihannekset -kojusta.

 

PARIKYMMENTÄ vuotta sitten mansikan satokausi kesti kolme viikkoa. Nyt suomalaiset viljelijät pidentävät kautta alusta ja lopusta. Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Ismo Ruutiainen sanoo, että mansikan satokausi on Suomessa kolme, jopa neljä kuukautta.
– Ihmiset haluavat tuoretta mansikkaa ja viljelijät ovat vastanneet kysyntään. Satokausi alkaa tunnelimansikalla toukokuussa ja päättyy parhaimmillaan vasta syyskuun puolivälissä uuteen tunnelimansikkakierrokseen, kertoo Ruutiainen.
Välissä satoa tuottavat avomaalla erilaiset taimityypit ja lajikkeet.
– Faith on Polkan jälkeen tuleva myöhäisempi lajike. Malwina-lajike alkaa vasta kukkia pohjoisemmassa Suomessa, kuvailee Ruutiainen.
Varsinais-Suomen toreilla ja myyntipisteillä on juuri nyt runsaimmin Polkaa.

 

 

TORIEN perunahintojen vertailu on hankalampaa, sillä osa kauppiaista myy perunat litroina, osa kiloina.
Ennen juhannusta perunaa myytiin Kaarinassa keskimäärin 2,75 euroa litra. Ero on iso, kun Turun kauppatorin maalaistenrivistä perunan litrahinta oli lähes viikkoa myöhemmin keskiviikkona 6,5 euroa.
Perunan hintaan vaikuttavat luonnollisesti muun muassa nostotapa ja lajike.

Laitilassa perunaa sai  alkuviikolla mansikkakojusta 3 euroa kilolta.

Isommat torimyyntipisteet Turussa myyvät perunaa kilohintaan. Kaikissa perunanmyyntipisteissä hinta oli keskiviikkona 2,90 euroa kilo.
Kuluttajaliiton vanhan vertailukaavan mukaan kaksi litraa perunaa painaa noin puolitoista kiloa. Tällä laskukaavalla perunan litrahinnaksi tulee reilu kaksi euroa.

Uudenkaupungin torilla perunan hinta oli alkuviikolla keskimäärin 3,92 euroa kilolta.

 

Jorma Varjonen kertoo olevansa jo eläkkeellä, mutta jatkavansa perunan viljelyä ja myyntiä vielä harrastusmielessä.

VARHAISPERUNAN nostot käynnistyivät kesäkuun alussa ja ovat nyt parhaimmillaan. Pro Agria arvioi sadon määrän ja laadun normaaliksi.
Jorma Varjonen viljelee perunaa Laitilassa ja myy tuotteensa Turun kauppatorilla. Varjonen arvioi kesän poikkeuksellisen kuivaksi. Hän ei muista vastaavaa olleen koskaan aikaisemmin.
– Olen kastellut satoa keväästä asti. Ilman kastelua maasta ei olisi tullut mitään. Kastelu vaikuttaa perunan kokoon ja rupisuuteen. Kuivaksi jäänyt peruna on rupista, kertoo Varjonen.
Talviperunan tilanne on hänen mukaansa vielä arvoitus, mutta sateita tarvitaan.

 

HERNEEN hinta maakunnan toreilla on melko tasainen. Uudessakaupungissa, Salossa, Loimaalla, Laitilassa ja Kyrössä herneen litrahinta on ollut alkuviikolla sama, neljä euroa.

 

 


Tee Plus-tilaus
Tutustu ja ihastu
TS rekry
Osaava Laitila

Ny feispuukis
Taukojumppa
Digilehti

Lue Laitilan Sanomat

Laitilan Sanomat on luettavissa sähköisenä versiona netissä ja iPad-lukulaitteella, iPhonella, Android laitteilla sekä nyt myös Windows Phone 8 ja Windows RT -mobiilillaitteilla. Voit lukea päivän tuoreen lehden sähköisenä näköisversiona jokaisena ilmestymispäivänä halutessasi vaikka jo klo 02.00. Käy tutustumassa palveluun ja ota sähköinen versio käyttöön vaikka saman tien. Rekisteröinti uuteen palveluun on helppoa, tarvitset vain sähköpostiosoitteen.

Osta tästä irtonumero
Tilaa digilehti

Erikoisetu paperilehden tilaajille:

Paperilehden tilaajat voivat liittää sähköiset versiot osaksi tilaaja-asiakkuutta. Plus-ominaisuus maksaa alkaen vain + 2 euroa/kk. Tutustu täällä.

SPM –
Arkistot
Arkistot