Heli Laaksonen: Parasta oli lämmin tunnelma

0
Runoilija Heli Laaksonen jakoi Kodiskamia-kirjallisuuspalkinnon Tampereella lahtelaiselle kirjailijalle Lealiisa Kivikarille.
Runoilija Heli Laaksonen jakoi Kodiskamia-kirjallisuuspalkinnon Tampereella lahtelaiselle kirjailijalle Lealiisa Kivikarille.

– Lämmin tunnelma ja ihmiste väline ystävällisyys ja yhteenkuuluvuure tunne ol parast, kommentoi Heli Laaksonen Tampereella järjestettyä presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa.

Runoilijan mukaan tunnelma oli vapautunut ja kenen tahansa kanssa voi mennä keskustelemaan. Hän kertoo auttaneensa runoilija Kirsi Kunnasta puhelimen näppäinlukon avaamisessa ja näyttelijä Liisi Tandefeltia ja Eila Roinetta tarjoilujen kanssa. Einkeinoministeri Jan Vapaavuoren hän kertoo puhelleensa niitä näitä.

Heli Laaksosen perunakuosinen iltapuku on herättänyt runsaasti huomiota. Suorassa televisiolähetyksessä sitä kuvattiin linnanneitopuvuksi. Puvun on tehnyt hänen laitilalainen ”hoviompelijansa” Tarja Nordman.

Kankaan runoilija oli hankkinut jo ennen kuin tiesi kutsusta presidentin juhliin. Hän myöntää pilke silmäkulmassa, että puvun laahus oli hieman liioiteltu.

Laahuksen päälle ei kuitenkaan tallannut kukaan muu kuin kansandustaja Ilkka Kanerva ja senkin harha-askeleen runoilija laskee omaksi syykseen.

– Pirin sen laahuksen niin avonaisen.

Runoilijan tavoitteena ei ollut stailaajien tyylipisteiden keruu, vaan hän halusi itsensä näköisen asun, joka ei ole liian tosikkomainen ja jossa on sanomaa.

– Laitin juur semmose vaatten ko tykkäsin ja viiletin siäl ilosen. Kyl tyylitiatose piteli mun seljän takan syräntäs ja siunaili, mut tavallisil ihmisil sen sanoma juurevuudest ja mukulist hualehtimisest tuatti ilo, hän sanoo.

Runoilijan vuosittain jakama Kodiksamia-kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuus sai tänä vuonna juhlavat puitteet Tampereella. Palkinnon saaja, lahtelainen kirjailija Lealiisa Kivikari, oli myös kutsuttu juhliin.

Tampereelle oli tänä vuonna kutsuttu paljon maakuntien ihmisiä. Vakka-Suomesta paikalla olivat muun muassa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan toimitusjohtaja Rami Aarikka ja Sanna Nordblom sekä Vahteruksen toimitusjohtaja Mauri Kontu ja Sinikka Kontu sekä Uudenkaupunpungin Sanomien päätoimittaja Matti Jussila ja Anne Jussila.

LISÄÄ TUNNELMIA JA KUVIA ITSENÄISYYSPÄIVÄSTÄ TIISTAIN LEHDESSÄ.