Tulipaloissa kuoli marraskuun aikana kaksi ihmistä

0
Palovaroitin voi pelastaa ihmishenkiä. Muista testata palovaroittimen toiminta kerran kuukaudessa.
Palovaroitin voi pelastaa ihmishenkiä. Muista testata palovaroittimen toiminta kerran kuukaudessa.

Tänä vuonna tulipaloissa on kuollut 46 ihmistä. Marraskuussa tulipalot vaativat kaksi uhria, joista molemmat olivat miehiä, selviää Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannasta. Tänä vuonna palokuolemia on sattunut poikkeuksellisen vähän. SPEK kannustaa erityiseen varovaisuuteen loppuvuodesta, jotta lisäuhreilta vältyttäisiin. Joulunaikaan tulipalojen riski kasvaa, kun kynttilöitä poltetaan, tulisijoja lämmitetään ja keittiössä hääräillään jouluvalmistelujen parissa.

Tämän vuoden 46 palokuolemaa ovat huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tuolloin tulipaloissa oli kuollut 24 ihmistä enemmän. SPEKin mediaseurannan mukaan alkuvuoden aikana tulipaloissa menehtyneistä 17 on iältään yli 65-vuotiaita, 25–64-vuotiaita on 19, ja kymmenen ikä ei ilmennyt mediatiedoista.

Edellisiin vuosiin verrattuna palokuolematilanne on poikkeuksellisen hyvä. Joulun odotuksessa piilee kuitenkin riskejä. Kynttilöitä poltetaan enemmän, tulisijoja lämmitetään ja keittiössä valmistellaan jouluruokia. Kynttilöitä ja muita avotulia ei tulisikaan jättää koskaan vartioimatta. Myös kokkaillessa kannattaa noudattaa varovaisuutta ja pitää syttyvät materiaalit riittävän kaukana liedestä.

Lämmityspuuhissa

kannattaa olla huolellinen

Ilmojen kylmetessä tarve lämmittää kasvaa. Lämmitetään kotia sitten sähköllä tai puulla, on aina syytä olla huolellinen. Esimerkiksi pitkään kylmänä olleen tulisijan lämmittämisessä piilee vaaroja. Liian nopea ja raju lämmittäminen voi vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia sekä niiden välistä liitosta. Hormiin saattaa syntyä halkeamia, joista tulipalo leviää pahimmassa tapauksessa talon rakenteisiin ja niistä edelleen koko taloon.

Pesään laitetaan aluksi vain muutama puu. Kun seuraavia pesällisiä poltetaan, puiden määrää voi vähitellen lisätä. Tulisijan käyttöohjeisiin kannattaa tutustua huolellisesti, koska esimerkiksi joitakin varaavia takkoja saa lämmittää vain pari pesällistä.

Myös sähkölämmittimien kanssa tulee olla huolellinen. Sähkölämmittimiä ei saa missään nimessä peittää, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa.