Ei mitään omaan napaan tuijottajia

0

Laitilan seudun ympäristöyhdistys tiedotti viime viikolla 30-vuotisesta juhlavuodestaan Laitilan maantieteellisessä keskipisteessä. Se sijaitsee Kaivolantien varrella Vekkan kylässä.
Luonnonläheinen paikka toimi tarkoitukseen hyvin. Ympäristöyhdistyksen toimintaan kuuluu hakeutua ympäristöasioiden ytimeen ja nostaa luonnon tasapainoa uhkaavia asioita keskusteluun.
Yhdistyksen jäsenet eivät tuijota omaan napaansa, vaan ajavat kirjaimellisesti yhteistä etua ja kantavat huolta myös tulevista polvista. Yhdistys on pitänyt huolta muun muassa siitä, että Laitilan keskustan vanhimpiin kuuluvaa Poukan taloa ei purettu ja että Laitilassa voitiin kierrättää lasia aikaisemmin kuin monissa muissa maaseutukunnissa.
Monet yhdistyksen kannattamat asiat herättävät paitsi vastakaikua myös vastustusta. Esimerkiksi tuulivoiman ympäristövaikutuksista kiistellään tällä seudulla kiivaasti.
Kansalaisten ympäristötietoisuus on 30 vuoden aikana lisääntynyt: ennen kierrättäminen oli pienen piirin puuhaa, mutta nyt kirpputorit kukoistavat, kotitalouksissa lajitellaan jätteet ja kompostointi kuuluu arjen rutiineihin.
Huoli ilmastonmuutoksesta on saanut ihmiset pohtimaan, miten kukin itse voi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuden säilymiseen. Kukapa olisi muutama vuosikymmen sitten uskonut, että Laitila on hiilineutraali kunta.
Yhteiskunta kaipaa poliittisen järjestelmän rinnalle ympäristöyhdistyksen kaltaisia vapaan kansalaistoiminnan foorumeita. Ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Helinä Seikola sanookin, että maapallon tulevaisuus vaatii panostuksia elämän ja elollisen luonnon hyväksi entistä enemmän.
Yhdistys on teettänyt syntymäpäivänsä kunniaksi upean lahjan luonnonystäville. Luontopassiin on kirjattu hienoja lähikohteita, joita voi katsastaa kaikkina vuodenaikoina.