Hyvä olo löytyy läheltä

0

Väsyttää, nälättää, kolottaa ja viluttaa. Mitään isompaa ongelmaa ei elämässä ole, mutta silti arki ahdistaa.

Joku sisäinen ääni kehottaa ottamaan itseä niskasta kiinni ja sehän vasta raivostuttaa: helppohan se on sanoa. Olo ei parane lukemalla juttuja julkkisten ja tavisten uudesta elämästä: eivät kosketa minua.

Tuntuuko tutulta? Aika harva voi sanoa, ettei ole koskaan tuntenut epämääräistä huonoa oloa. Se kuuluu elämään. Jos tunne jatkuu päivästä ja kuukaudesta toiseen, mielen hälytyskelloja kannattaa pysähtyä kuuntelemaan.

Elämme aikaa, jossa hyvän olon vinkeistä ei ole pulaa. Valmentajia ja vaihtoehtoja riittää elämäntapojen uudistamiseen, painonhallintaan, liikkumiseen ja ruokavalioon.

Hyvä fyysinen kunto ja liikunta antavat energiaa arkeen, mutta hyvä olo ei kuulu ainoastaan terveille: keskellämme elää monia vakavasti sairastuneita, jotka tuntevat itsensä onnelliseksi.

Paraskaan personal trainer tai elämäntaidon valmentaja ei voi auttaa, jos ihminen ei ole sinut itsensä kanssa. Hyvän elämän eväät syntyvät pääosin jokaisen mielessä.

Mielenterveyden ammattilaiset kehottavat  hakemaan jokaisesta päivästä jotakin myönteistä. Kielteisiä asioita ei kannata jäädä vatvomaan, vaan miettiä sen sijaan, mikä on hyvin omassa arjessa. Ne ovat usein asioita, joita pidetään itsestään selvinä: auringonpaiste, vastaantulijan hymy tai työkaverin iloinen tervehdys.

Hyvän olon lähteet löytyvät läheltä. Lukijamme ovat löytäneet kylminä pakkaspäivinä ilon aiheita luonnosta: kannattaa pysähtyä katsomaan lukijoiden kauniita talvikuvia sivulta 17.

Viikonloppuna kannattaa lähteä ulkoilemaan keskipäivän tienoilla. Vaikka aurinko ei vielä lämmitäkään, sen säteet valaisevat mielen.