Laitilalta lupa turkistarhalle

0

 

turkistarha
Suomessa oli vuonna 2008 noin 1500 turkistarhaa, joista 1 000 toimi maatilan yhteydessä.

Laitilassa on haettu lupaa kahden turkistarhan perustamiseen. Toisen sijoituspaikaksi ilmoitettiin Kusni ja toisen Suontaan kylä. Laitilan ympäristösihteeri Pekka Simula puolsi kumpaakin lupahakemusta. Kummallekin turkistarhalle aiotaan sijoittaa vajaat 2 000 siitosnaarasminkkiä poikasineen, yhteensä eläimiä olisi reilut 12 000.
Laitilan rakennus- ja ympäristölautakunta käsitteli lupahakemukset keskiviikkona ja päätti kummankin luvasta vasta äänestyksen jälkeen.

Lea Vainiotalon ja Tommi Vainiotalon suunnittelema minkkitarha Suontaakse herätti kyläläisissä vastustusta, siitä jätettiin peräti 10 muistutusta. Valittajat katsovat muun muassa, että turkistarha aiheuttaisi kohtuuttomia haju- ja meluhaittoja, vetää puoleensa rottia, laskee lähialueen kiinteistöjen arvoa ja on epäeettistä.
Vainiotalojen minkkitarhalle ei myönnetty lupaa. Kielteisen kanta syntyi tiukasti äänin 5-4. Lautakunta antaa perustelunsa tekemästään päätöksestä myöhemmin.
Jaakko Lomppi haki lupaa minkkitarhan perustamiseksi Kusnin kylään. Hänen turkistarhausaikeistaan ei jätetty ainuttakaan muistutusta. Lautakunta näytti Lompin turkistarhalle vihreää valoa ja myönsi luvan äänin 4-2. Lautakunnan jäsenistä 2 äänesti tyhjää. Mikäli kaikki menee lupahakemuksessa esitettyjen aikataulusuunnitelmien mukaan, niin minkkitarha aloittaa toimintansa Kusnissa jo kuluvan vuoden aikana.

”Poliittinen päätös?”

Tommi Vainiotalo oli lautakunnan päätöksestä pöyristynyt. Hän sanoi harkitsevansa vakavasti valituksen jättämistä Vaasan hallinto-oikeuteen. Kanatilaa pyörittävä Vainiotalo toimii itse rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana. Hänestä päätös oli silkkaa kiusantekoa.
– Kyllä tämä päätös oli isku päin naamaa, en olisi voinut kuvitellakaan tällaista päätöstä, Tommi Vainiotalo sanoi.
Hän uskoo, että päätökseen vaikuttivat tehdyt valitukset.
– Sellainen olo tuli, että ei uskallettu tehdä päätöstä valituksia vastaan. Totta kai valitusten sisältö pitää tutkia, mutta ohjaavatko myös perusteettomat valitukset päätöksentekoa, hän ihmettelee.
Hänestä valituksista yksi oli aiheellinen.
– Sen jättäneet todella kuuluisivat minkkitarhan vaikutusten piiriin, muut eivät.
Vainiotalo sanoo ymmärtävänsä myös turkistarhauksen eettisyyttä pohtivia. Sen sijaan sitä hän ei sulata, jos turkistarhatoiminta katsotaan epäeettiseksi Suontakana ja eettiseksi Kusnissa.
Vainiotalo istui ennen Laitilan kaupunginvaltuustossa perussuomalaisten puolueessa, mutta määrittelee olevansa nykyään ”perussuomalaista politiikkaa tekevä sitoutumaton”. Vainiotalo sanoo epäilevänsä vahvasti, että päätös oli poliittinen.
– Karkeasti ajatellen voisi sanoa, että jos olisin keskustan tai kokoomuksen valtuutettu, niin lupa olisi luultavasti tullut. Kyllä tämä laitilalaisessa päätöksenteossa on todella poikkeuksellista, että lupaa ei myönnetä, jos sitä on virkamies puoltanut.

Lue lisää 17.1.2014 lehdestä