Lohtua ja kauneutta arkeen

0

Varsinais-Suomessa käydään muuta maata useammin teatterissa, elokuvissa museoissa, taidenäyttelyissä ja populaarimusiikin tapahtumissa. Tämä kävi ilmi Suomen Kulttuurirahaston viime vuoden lopussa toteuttamassa laajassa valtakunnallisessa kyselytutkimuksessa .
Vastaajat pitivät tärkeänä, että taide-elämyksiä on saatavilla omalla paikkakunnalla. Halutuimpia lähikulttuuripalveluja ovat kirjasto, kirjakauppa, elokuvateatteri ja kansalaisopisto.
Taiteen tärkeimpänä  tehtävänä vastaajat pitivät taiteen tuomaa viihdytystä, kauneutta ja lohtua arkeen.
Laitilalaisilla on ensi sunnuntaista alkaen mahdollisuus osallistua monenlaisiin kulttuuririentoihin omassa kotikunnassaan. Kustaa Hiekka -kulttuuriviikon viime vuoden Tähdet -teemasta on palattu maan pinnalle metsään, mutta arjen yläpuolelle kohottavia elämyksiä on odotettavissa tänäkin vuonna.
Varsinaissuomalaisten mielestä eniten kulttuuritapahtumiin osallistumista rajoittavat korkeat pääsymaksut. Ne eivät ole ongelma ainakaan Kustaa Hiekka -kulttuuriviikolla, jonka tapahtumista valtaosa on täysin maksuttomia ja pääsylippujen hinnatkin ovat suurten kaupunkien kulttuuritapahtumiin verrattuna erittäin edullisia.
Kulttuuri yhdistää ihmisiä yhteisten kokemusten kautta. Kustaa Hiekka -kulttuuriviikko on onnistunut tekemään sen jo valmisteluvaiheessa. Eri toimijoiden yhteistyö on luontevaa ja mutkatonta. Tällaista synergiaa kannattaa vaalia ja sen soisi leviävän myös muille elämän alueille.
Lopullisesti viikon onnistumisen punnitsevat tapahtumiin osallistuvat ihmiset. Tekijöiden lisäksi tarvitaan näkijöitä, kuulijoita ja kokijoita.