Paikallinen sote-myllerrys Laitilassa

0

Valtakunnallinen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on edennyt tähän asti kangerrellen. Kuntien on määrä tehdä rakennelain edellyttämät selvitykset ja päätökset heinäkuun alkuun mennessä. Nyt eletään pian helmikuuta, mutta tietoa paikallisista sote-suunnitelmista on ainakin toistaiseksi ollut niukasti saatavilla.
Keskusteluja niin Laitilassa kuin Pyhärannassakin on käyty suuntaan jos toiseenkin, mutta selkeät vaihtoehdot ja laskelmat puuttuvat.
Aikataulun mukaan kuntien ehdotukset sote-alueiksi pitää olla valtioneuvoston käytettävissä vuoden 2014 loppuun mennessä. Sote-alueet aloittavat toimintansa viimeistään tammikuussa 2017.
Terveyskeskuksia koskevien uudistusten lisäksi myös erikoissairaanhoitoon suunnitellaan muutoksia. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kiistelty strategia herätti viime vuoden lopussa vastusta erityisesti Vakka-Suomessa, Loimaalla ja Salossa.  Kansalaisliike aluesairaaloiden puolesta sai erävoiton, mutta tällä viikolla sairaanhoitopiirin hallitus päätti palauttaa uuden strategiansa jälleen kuntien lausunnolle.
Mielipiteet strategian sisällöstä eroavat jyrkästi: Sairaanhoitopiirin johtajan Olli-Pekka Lehtosen mukaan aluesairaaloiden kirurgiseen toimintaan ei tehdä suuria määrällisiä muutoksia. Vakka-Suomen sairaalan johtavan lääkärin Michael Sopyllon mielestä strategia raunioittaa aluesairaalan (Uudenkaupungin Sanomat 28.1.)
Laitilassa oman myllerryksensä aiheuttavat sosiaali- ja terveysalaa koskevat henkilövaihdokset. Terveyskeskuksen ylilääkärinä jo pitkään toiminut Kristian Kallio lähtee Raisioon ja sosiaali- ja terveysjohtaja Sari Rantanen Uuteenkaupunkiin.
Tiettävästi Laitilassa ei ole suunniteltu näiden keskeisten virkojen yhdistämistä, mutta nyt jos koskaan jonkinlaista hallinnollista uudistamista kannattaa ainakin tutkia.
Henkilövalinnat osuvat todella mielenkiintoiseen ajankohtaan: Tehtäviin valittavien on oltava paitsi oman alansa osaajia myös kehittäjiä. Heiltä odotetaan näkemyksiä siitä, miten Laitila tulevaisuudessa järjestää palvelunsa kuntalaisia parhaiten palvelevalla tavalla.