Varsinais-Suomen Keskusta tuomitsee hallituksen pakkoliitossuunnitelmat

0

Varsinais-Suomen Keskusta tuomitsee kuntaministeri Henna Virkkusen (kok) kaavailut kuntien pakkoliitoksista. Hallituksen esitys sisältäisi Varsinais-Suomessa pakkoliitosvaatimuksen Maskun, Ruskon, Raision, Kaarinan, Naantalin ja Liedon osalta. Pakkoliitossuunnitelma tarkoittaisi sitä, että näistä kunnista tulisi osa Turkua.
– Esityksellä hallituspuolueet rikkovat ennen kuntavaaleja antamansa lupauksen. Silloin vakuutettiin, että Suomen kuntarakennetta muokataan hyvässä yhteistyössä kuntien kanssa. Tätä vasten pakkoliitosesitys ei taida olla läpihuutojuttu Turun ympäryskuntien kokoomus- ja demaripiireissä, Varsinais-Suomen Keskustan puheenjohtaja Jani Kurvinen huomauttaa.
Varsinais-Suomen Keskusta ei Kurvisen mukaan voi hyväksyä pakkoliitospolitiikkaa. Keskusta kritisoi myös hallituksen valtionosuuslinjausta.
– Hallituksen suunnitelman mukaan kehyskuntien ollessa jo pakkoliitettynä Turkuun, muillekaan kunnille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin liittyä vapaaehtoisella pakolla Turkuun. Katsomme, että pakkoliitospykälän vaikutukset koskevat tällä tavalla lähes kaikkia kuntia.
Uudistaminen on Kurvisen mukaan välttämätöntä.
– Kannatamme kuntakentän uudistamista siten, että terveyspalvelut sekä vaativimmat sosiaalipalvelut siirrettäisiin maakuntien harteille, meillä Varsinais-Suomessa nykyisen sairaanhoitopiirin pohjalle. Siellä asioista päätettäisiin maakunnallisesti kaikkien kuntien voimin.