Erilainen kyläkirja

0

Laitila tunnetaan edelleen kylien kaupunkina, vaikka väkimäärä haja-asutusalueella on vähentynyt rajusti viime vuosikymmeninä.
Kaupat, koulut, meijerit ja maatilat loivat kylänraiteille elämää 1950-luvulla. Ytönkorven kulttuuriseura on tehnyt varsinaisen uroteon kootessaan kansien väliin juuri tuon aikakauden arkea Haaron, Kaariaisten, Kusnin, Malvon, Vekkan ja Ytön kylistä.
Erityisen arvokkaita ovat lukuisten henkilöiden haastattelut sekä entisten ja nykyisten asukkaiden kirjoittamat omakohtaiset muistelut.
Kiakauksi, kököi ja kurklavoi -kirjan toimittajat Katriina Kaitila-Karttunen ja Hannu Karttunen ovat onnistuneet kokoamaan erilaisen kyläkirjan. Umpipaikallisista aineksista ja henkilökohtaisista muistoista on syntynyt kirja, joka koskettaa ja kiinnostaa laajemminkin.
Kirja tyydyttää maaseudulla asuneiden keski-ikäisten nostalgiankaipuuta: sivuille on tallennettu maatalouden työmenetelmiä, nuorten ajanviettotapoja, koulumuistoja, legendaarisia persoonia, rakennuksia, muotia ja monenlaisia muita mielenkiintoisia asioita menneisyydestä.
Oman perheen, suvun ja kotiseudun historia alkaa kiinnostaa usein vasta ikävuosien karttuessa. Kyläkirja antaa avaimen kotiseudun menneisyyteen, ja sillä on toivottavasti käyttöä myös koulujen opetuksessa.
Sirje Hanski on kirjoittanut teokseen osan, joka käsittelee maatalouden erikoistumista Laitilassa. Maatalous oli vielä 1950-luvulla suurin elinkeino Laitilassa. Lähes joka talossa oli ainakin yksi lehmä ja oma kasvimaa.
Maailma on muuttunut. Maatilojen määrä on rajusti vähentynyt, kouluja lakkautettu ja tietotekniikka mullistanut arjen. Kirja tarjoaa 2000-luvun lapsille mahdollisuuden eläytyä aikaan ilman kännyköitä, televisiota ja internetiä.
Ja mikä parasta, kansien väliin ikuistetut kertomukset ja tarinat säilyvät kirjan ansiosta myös tuleville polville.