Kamerat eivät korvaa poliisia

0

Vuodenvaihteessa toteutettu poliisin organisaatiouudistus on saattanut jäädä kansalaisilta pimentoon, sillä muutoksia poliisin toiminnassa on tehty viime vuosina tiiviiseen tahtiin.
Laitilassa omaa poliisiasemaa ei ole ollut enää aikoihin ja vuonna 2009 avattu palvelupistekin lopetettiin pian avaamisen jälkeen. Kerran viikossa pari tuntia avoinna ollut lähipoliisin toimipiste ei toiminut odotetulla tavalla, vaan kuihtui asiakkaiden määrän vähäisyyteen.
Viimeisin uudistus ei Uudenkaupungin poliisiaseman esimiehen Pentti Kosken mukaan ole muuttanut poliisin toimintaa kentällä mitenkään. Varsinais-Suomen ja Satakunnan poliisilaitokset yhdistyivät Lounais-Suomen poliisilaitokseksi vuodenvaihteessa.
Etuna entiseen verrattuna on, että poliisi voi hyödyntää resurssejaan joustavammin. Katukuvassa tämä näkyy erityisesti liikennevalvonnassa. Poliisi valvoo tiellä liikkujia entistä tehokkaammin.
Valtateillä on viime vuosina totuttu kameravalvontaan, mutta tekniikka ei korvaa kokonaan virkavallan fyysistä läsnäoloa. Muutama vuosi sitten komisario Pentti Koski kertoi poliisin työtä valottaneessa Laitilan Sanomien jutussa, miten jo pelkkä poliisiauton ilmaantuminen näköpiiriin vaikuttaa: moni tarkistaa refleksinomaisesti turvavyön, ajonopeuden ja ajovalot. Näin sanoo toimivansa myös Koski itse.
Poliisin näkyminen toimii ainakin liikennerikoksissa ennaltaehkäisevästi. Tilastotkin osoittavat, että valvonnalla on vaikutusta rikkomuksien määrään.
Turvallisuuden kannalta poliisitoiminnan keskittäminen ei ole paras mahdollinen ratkaisu, mutta vanhaan järjestelmään tuskin on paluuta. Uuden organisaation alueella on lähes 700 000 asukasta ja 790 poliisia.
Kansalaisten kannalta olennaisinta ei ole, tuleeko apu hädän hetkellä Uudestakaupungista tai Eurasta. Pääasia on, että apu tulee ajoissa.