Katuystävyyttä

0

ystävyysAamut ovat hitaita ja ihmiset silloin vaitonaisia. Kaikki tietävät kyllä, että aamulla ei sovi puhua vakavasti ja tulevan päivän miettiminen voi painaa pään entistä alemmas katutasoon. Mutta sitten joku sanoo huomenta.
Hymyilyttää. Katson vierasta ihmistä silmiin ja vastaukseni hukkuu ohi ajavan auton hurinaan. Tämä syksyisen oloinen sää ei oikeastaan haittaa. Päivä alkaa melkein odottaa tapahtumiaan!

Onneksi maailmassa on paljon ihmisiä, varsinkin huoltoasemilla. Olin juuri saanut mopokortin ja tietysti tuli myös se hetki, kun bensaa tarvitsi ensimmäistä kertaa lisää. Tankkaaminen ei ole helppoa, ja minun oli pakko tehdä se, koska kotiin oli matkaa 20 kilometriä. Kun olin varmistanut isältä, miten homma toimii, annoin mennä.

Kuitenkin tapahtui niin, että suurin osa bensasta lensi skootterini istuimelle ja takaosalle. Ystäväni oli mukana, ja pyysin häneltä hädissäni nenäliinoja. Niiden kaivaminen oli toivotonta. Sitten tuli ystävällinen mies, ja hän ojensi minulle ison tukon paperia. Uskalsimme ajaa kotiin, vaikka pohdinkin, räjähtääkö tämä ajopeli matkan varrella. Kerroin auttajastani kotona iloisesti.

Laitilantapaisen pienen kaupungin kaupoissa törmää aina tuttuihin, ja vieraat ihmiset ovat toisinaan pelastavia enkeleitä. Olin äitini kanssa ostoksilla perinteiseen tapaan. Kärräsimme tavarat auton luokse ja äiti alkoi etsiä auton avaimia. Niitä ei löytynyt mistään. Äiti lähti takaisin kauppaan.

Itsekseni mietin, että meillä ei ole kummallakaan hanskoja tai pipoa, ja ulkona on viiltävän kylmä ilta. Olisi tuskallista kantaa kolme kassillista ruokaa pari kilometriä kotiin… Ajattelin jo, mitkä kassit kantaisin itse vai saisimmeko jostain kyydin. Isä ei ollut kotona. Joku ihana oli kuitenkin palauttanut avaimet kassalle, ja pääsimme kodin lämpimään nautiskelemaan iltapalaa. Se maistui kaksi kertaa paremmalta kuin tavallisesti.

On mielenkiintoista ajatella näitä arkisia kohtaamisia. Loppujen lopuksi me olemme kaikki peruspiirteiltämme aika samanlaisia: ihminen välittää ihmisestä ja haluaa tulla toisen hyväksymäksi. Ihmisiä tulee ja menee, ja se on elämää!

Ihanaa ystävänpäivää aivan jokaiselle!