Kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin päivää juhlistetaan 5. helmikuuta. Viimeistään silloin kahvipöytiin ilmestyy hillosilmäisiä Runebergin torttuja.
– Runeberg oli tunnetusti perso makealle, joten leivonnaiset maistuivat, usein aamuryypyn kanssa, kertoo Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Seija Varila.
Alkuperäiseksi todistettavaa Runebergin tortun leivontaohjetta ei ole löytynyt. Arvellaan, että runoilijan vaimo Fredrika jauhoi kuivat leivonnaiset muruiksi ja näin kierrätti ne torttuihin. Olettaa sopiikin, että tuolloin käytettiin niitä aineksia, mitä kaapista löytyi.
Runebergin torttu (n. 12 kpl)
150 g voita tai margariinia
1,5 dl sokeria
2 munaa
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl korppujauhoja tai piparimuroja
1 dl mantelijauhoa
1 tl kardemummaa
0,5 dl maitoa
0,5 dl kermaa
2-3 tippaa karvasmanteliöljyä tai rommiesanssia
Koristeluun:
n. 2 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl sitruunamehua, vettä tai mantelilikööriä
Jos haluaa kostutusta
2 dl vettä
0,5 dl sokeria
2-3 rkl rommia tai mantelilikööriä tai 3-4 tippaa rommiaromia
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen maidon ja kerman kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.
Voitele ja korppujauhota muffinipelti tai annosvuoat. Jos käytät silikonivuokia, pelkkä voitelu riittää. Voit käyttää myös paperisia muffinivuokia. Jaa taikina vuokiin.
Paina lusikalla tai jauhotetulla sormella taikinan keskelle syvennys ja täytä se hillolla. Paista leivonnaisia 200 ºC:ssa 15–20 min. Anna jäähtyä.
Lisää torttuihin vielä nokare hilloa.
Sekoita tomusokeriin tilkka sitruunanmehua, vettä tai mantelilikööriä. Sekoita ja kaada seos pakastepussiin. Leikkaa kulmasta pala pois ja koristele leivonnaiset pursottamalla.
Runebergin tortun ohjeita löytyy moninaisia. Toiset haluavat kostuttaa punssilla tai rommilla, toisille ne maistuvat kuivina.
Jos haluat, kostuta tortut heti uunista ottamisen jälkeen.
Lähde: Maa- ja
kotitalousnaiset