Paikallisuus kiinnostaa

0

´Mitä tapahtui ja miksi? Miten uutinen vaikuttaa omaan arkeen?
Näihin kolmeen kysymykseen paikallislehden toimitus pureutuu päivittäin työssään.
Paikalliset asiat ja ihmiset kiinnostavat. Tästä todisteena on kaksi kertaa viikossa ilmestyvä Laitilan Sanomat, jonka syntymästä tuli 30. tammikuuta kuluneeksi 89 vuotta.
Paperipehti on saanut rinnalleen digiversion ja verkkosivut, mutta julkaisutapaa olennaisempaa on sisältö. Lehti palvelee kaikenikäisiä lukijoita.
Tällä viikolla kouluissa vietetään Sanomalehtiviikkoa. Sen kunniaksi Laitilan Sanomat tarjoaa tällä viikolla verkkolehden ilmaiseksi lasten ja nuorten käyttöön.
Koulujen mediakasvatus on haasteellista, sillä uusia kanavia tulee koko ajan. Sosiaalinen media ja blogit tarjoavat mahdollisuuksia itsensä ilmaisemiseen.
Sosiaalinen media on madaltanut kynnystä kertoa mielipiteitä ilman, että sanojalle tulee pelko siitä, mitä muut ajattelevat. Avoimuus on arvokasta, mutta siinä on myös sudenkuoppansa. Sosiaalisessa mediassa sorrutaan vihapuheeseen ja sinne ladataan kuvia, joiden julkaisemista saatetaan myöhemmin katua.
Muutosten myllerryksessä on myös paikallislehti. Laitilan Sanomat sai viime viikolla uudet verkkosivut ja Facebookissa sillä on jo yli 1 500 tykkääjää.
Paperilehden ulkoasua päivitetään ja sisältöä uudistetaan, mutta vuonna 1925 valetut perustukset ovat säilyneet läpi vuosikymmenten: mikään ei horjuta ihmisten kiinnostusta oman paikkakunnan asioihin.
Puheet paperilehden kuolemasta ovat ainakin toistaiseksi vailla totuuspohjaa: sanoma- ja aikakauslehtien lukeminen älypuhelimella ja sähköisellä lukulaitteella lisää suosiotaan nopeasti, mutta paperille painettujen paikallislehtien lukemisen ei ole vähentynyt.