Robotit eivät vie kaikkia työpaikkoja

0

Robottien ennustetaan mullistavan työelämän tulevaisuudessa. Muutama viikko sitten aiheesta käytiin vilkasta keskustelua Ylen A-studiossa, jonne oli kutsuttu robottityön puolustajia ja vastustajia.
Tulevaisuudessa robottien on ennustettu korvaavan niin autonkuljettajan kuin toimittajankin hommat. Työministeri Lauri Ihalainen arvioi televisio-ohjelmassa, että robotit eivät syrjäytä ihmistä. Automaatiota ja teknologiaa pitää hänen mielestään kehittää, samoin koulutusta:  oikeanlaisella koulutuksella työntekijä pystyy siirtymään joustavasti tehtävästä toiseen.
Robotiikan lisäksi työelämään vaikuttavat suhdanteet. Media pursuilee yt-uutisia ja nuoret puntaroivat koulutuspaikkaa hakiessaan entistä tarkemmin työllistymistä. Pelottelun sijasta nuoret tarvitsevat rohkaisua. Tärkeintä on oma innostus ja kiinnostus alalle. Jos sitä ei ole, koulu jää kesken.
Yhteishaku alkaa maaliskuun alussa, ja vielä on aikaa miettiä sopivaa koulutusväylää. Kaikki eivät pääse unelma-alalle, mutta joskus siitä huonoimmastakin vaihtoehdosta voi kehkeytyä juuri itselle sopiva ammatti.
Laitilassa on 1950-luvun lopulta asti koulutettu aikuisia uuteen ammattiin. Laitilan Ammattikurssikeskuksena alkanut oppilaitos on nykyään Länsirannikon Koulutus Oy WinNova. Toiminnan laajeneminen on aiheuttanut yhtä paljon pelkoja ja epäilyjä kuin silloin, kun kurssikeskus aloitti Laitilassa.
Rehtori Juha-Pekka Koivusalon mukaan WinNovan Laitilan toimipaikka on suosittu niin opiskelijoiden kuin yritystenkin keskuudessa Ainakaan toistaiseksi ei siis ole syytä suureen huoleen. Ja mikä  parasta, oppilaitoksen listoilta löytyy koulutusta, joille riittää kysyntää.
Tulevaisuustutkija Olli Hietala on listannut koulutuksen teemasivujen  haastattelussa  tulevaisuuden ammatteja. Joukossa on muassa puhdistusala ja vartijan ammatti, joihin molempiin laitilalaiset voivat opiskella kotikonnuilla. (Koulutuksen teemasivut 9-13).