Tee-omavaraisuus

0

Juon teetä yleensä pari mukillista päivässä olon mukaan. En ole koskaan ollut kahvi-ihminen, ja välttelen kofeiinia. Näin joskus kuvasarjan, josta näkyi kaupasta ostetun teen matka viljelyksiltä mukiin, ja vieressä vertauksena itse kerätyt teeainekset, ja niiden kulkema matka. Ostettu tee kasvatetaan pääsääntöisesti Suomen ulkopuolella.

Teetä viljellään, kerätään, käsitellään, pakataan kuljetusta varten. Se pakataan pusseihin, pakkaukseen ja muovikääreeseen. Ja taas kuljetetaan pitkiä matkoja kauppoihin ja sieltä ihmisten koteihin. Itse kerätty tee kuljetetaan pihasta tai puutarhasta kotiin, kuivataan, säilötään ja nautitaan.

Teen kanssa on helpoin olla omavarainen. Se ei vaadi rahaa, ei koneita, eikä omaa maata – metsästä voi kerätä aineksia, ja yrttejä voi kasvattaa kerrostalossakin. Hiukan tuskailtuani muun ruokaomavaraisuuden monisäikeisyyden opettelun kanssa, päätin, että jossain minun on oltava ihan kokonaan omavarainen, ja teestä oli mukavin aloittaa. Oli voimaannuttavaa ajatella, että tämä minulla on hallussa, tätä minun ei tarvitse ostaa koskaan enää.

Hyviä perusaineksia ovat mm. nokkonen, ahomansikka, villivadelma, ratamo, minttu, maitohorsma, mustikka ja puolukka, siankärsämö, apilat, voikukka ja kamomilla. Omenoita annetaan monista omakotitaloista syksyisin kun satoa on liikaa. Niitäkin voi kuivattaa mukaan. Vadelmasta ja mansikastakin kannattaa kuivata lehtien lisäksi marjat. Erillaisia makuja voi turvallisista kasveista löytää vaikka miten. Yrttitee ei missään nimessä ole vain ”ruohon makuista” niin kuin joskus kuulee sanottavan,  teen voi maustaa vaikka miten. Tosin itse juon mielelläni pelkistä tuoreista pikkunokkosistakin tehtyä teetä, joka on aika mautonta, mutta terveellistä. Syön lionneet nokkosetkin juomisen jälkeen.

Olen siinä määrin alkanut intoutua yrttien ja villivihannesten käytöstä ruuassa ja rohtona, että olen aikeissa myös istuttaa joitain siemeniä puutarhaan vaikka kasveja löytyy luonnosta muutenkin. Kamomilla ja siankärsämö ovat niin hyviä perusaineita, että niitä tahdon myös pihaan penkkiin kasvamaan. Minttua olen siirtänyt meille jo aiemmin, ja sitä tuli tilattua siemenenä lisää. Minttu on niin raikas teessä, ja se sopii myös lampaanlihaan mausteeksi.

tee

Tänään on tällaisen teen päivä; nokkosta, apilaa, siankärsämöä ja minttua. Hyvä haudutus ja lusikallinen hunajaa joukkoon. Sitten nauttimaan!