Vaalit lähestyvät

0

Ihan sama, kuka sinne Brysseliin menee. Ei kiinnosta.

Tällainen kommentti ei ole mitenkään harvinainen suomalaisten suusta eurovaalien edellä. Tilastotkin todistavat äänestäjien vähäistä intoa: viime kerralla äänestysprosentti koko maassa oli 40,3, Laitilassa 31,2 ja Pyhärannassa 37,2.

Joka viides vuosi järjestettävät eurovaalit on aikaisemmin käyty kesäkuussa. Tällä kertaa vaalipäivä on siirretty toukokuuhun. Tampereen yliopiston tutkija ja vaali-
asiantuntija Sami Borg on ennakoinut, että äänestysprosenttiin vaalipäivän muutos vaikuttaa positiivisesti.

Kiinnostus eurovaaleihin luulisi olevan aikaisempaa suurempaa, sillä takana on varsin värikäs ja tunteita herättänyt vaalikausi. Erityisesti eurokriisin hoitamisesta on keskusteltu kriittisesti turuilla ja toreilla.

Eurovaalit eivät ole yhdentekevät, sillä parlamentissa päätetään monista ihmisten hyvinvointiin ja ympäristöön liittyvistä asioista. Monia motivoi uurnille myös EU:n merkitys rauhan edistäjänä.

Yksi parlamentaarikon paikkaa hakevista on entinen laitilalainen, nykyinen loimaalainen Timo Kaunisto. Vuonna 1999 hän keräsi hyvän äänipotin, mutta jäi varasijalle. Nyt miehen tavoitteena on
40 000 ääntä. Sen saavuttaminen vaatii muutakin kuin ahkeraa jalkatyötä kentällä.

Tupailtojen aika alkaa olla auttamattomasti ohi. Kaunisto ja keskustan kansanedustajaehdokkuutta tavoitteleva Tanja Raisto-Elo olivat reilu viikko sitten Laitilassa Tiihosen kahvilassa kertomassa näkemyksiään ajankohtaisista aiheista. Kahviloissa ja marketeissa poliitikoilla on tilaisuus paitsi puhua myös kuunnella: muuallakin kuin Facebookissa voi törmätä mielenkiintoisiin tositarinoihin elävästä elämästä.

Eduskuntavaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa. Vaalien lähestyminen on näkynyt valtakunnan politiikassa, ja vääjäämättä se vaikuttaa myös paikalliseen päätöksentekoon. Toivottavasti ei kuitenkaan niin, että asioita siirretään hamaan tulevaisuuteen.