Verenluovutuksen yläikäraja nousee

0

KotimaaYli 65-vuotias aktiivinen verenluovuttaja, joka on luovuttanut edeltävän kahden vuoden aikana, voi jatkaa verenluovutusta aina 70-vuotiaaksi asti. Käytäntö tulee voimaan tulevana maanantaina. Verenluovutusta voi jatkossa jatkaa aina siihen asti, kunnes täyttää 71 vuotta.
– Yläikärajan kynnyksellä olevat aktiiviset luovuttajat ovat jo pitkään toivoneet tätä. Jos on luovuttanut viimeisen kahden vuoden sisällä, voidaan olettaa, että verenluovutusta voi terveyden puolesta jatkaa. Jokainen verenluovuttaja arvioidaan kuitenkin samojen edellytysten mukaan aina ennen luovutusta, verenluovutuksen lääkäri Johanna Castrén sanoo.
Verenluovutuksen yläikäraja nostetaan Suomessa 65:stä 70 ikävuoteen. Muutos perustuu verenluovutuksen riskien arviointiin ja verenluovutuksesta aiheutuneiden haittojen tilastoihin. Uusi toimintatapa on yleisesti käytössä Euroopassa.
– Perusterveelle, yli 65-vuotiaalle verenluovuttajalle ei tuoreiden tietojen mukaan aiheudu verenluovutuksesta sen suurempaa riskiä kuin nuoremmillekaan. Siksi saatoimme todeta, että yläikäraja voidaan turvallisesti nostaa, Castrén kertoo.

Laitilassa voi luovuttaa verta seuraavan kerran tiistaina 11.2. Verenluovutustilaisuus on urheilutalolla (os. Urheilutie 9) kello 13–18.