Ei ulkomaisia munia, kiitos

0

Kananmunantuottajat eivät ole aikoihin kokoontuneet porukalla pohtimaan alansa ahdinkoa. Nyt kriisikokoukselle on jälleen tilausta, kun tuottajahinnat ovat laskeneet niin rajusti, että erityisesti pienet tilat harkitsevat jo lopettamista.
MTK:n kananmunavaliokunnan puheenjohtaja Pekka Saarinen ilmoitti etukäteen Maaseudun Tulevaisuudessa (10.3), että kriisikokouksessa ei haeta syyllisiä eikä muistella vanhoja, vaan etsitään ratkaisuja.
Kotimaisen kananmunan kysyntää yritetään kasvattaa markkinoinnilla. Myös vientiä mietitään.
Viime vuosina pääsiäisen alla on uutisoitu kauppoja uhkaavasta munapulasta. Todellisuudessa munat eivät ole kaupoista loppuneet. Munantuotannon omavaraisuusaste on Suomessa 115 prosenttia.
Yhtenä ratkaisuna alan ongelmiin on esitetty tuotantotaukoja silloin, kun kysyntä on vähäistä. Tuottajat eivät kuitenkaan voi keskenään sopia taukojen pidentämisestä, koska se olisi kilpailulainsäädännön vastaista.
Suomessa tuotetaan yli 60 miljoonaa kiloa kananmunia vuodessa. Laitilassakin se on edelleen merkittävä elinkeino. Täällä toimii myös alan suurimpiin kuuluva pakkaamo Munax, joka on erikoistunut myös kananmunan jalostukseen.
Tuottajalle maksettavaan hintaan vaikuttaa markkinatilanteen lisäksi tuotantotapa. Luomumunakilosta saa jopa reilun euron enemmän kuin virikehäkissä kasvaneen kanan munasta. Tämä osoittaa, että kuluttajakin on valmis maksamaan enemmän saadakseen haluamansa.
Pahin uhkakuva kuluttajan kannalta on, että Suomessa jouduttaisiin oikeasti kokemaan munapulaa, tai turvautumaan ulkomailla tuotettuihin kananmuniin. Nyt kaupoissa myynnissä olevat kananmunat ovat pelkästään kotimaisia Suomen tiukan salmonellavalvonnan ansiosta.