Elämää kanojen kanssa

0

kukkotatu
Kevät ja kesä ovat kananomistajalle parasta aikaa. Tauon jälkeen kanat alkavat taas munia enemmän ja hautovat kanat ja piipittävät tiput tuovat elämään mukavaa seurattavaa. Jos tipukaipuisia kanoja ei ole, monet hautovat munista tipuja hautomakoneellakin.

Kun kanojen ulkonapitokielto loppuu kesäkuun ensimmäinen päivä, on hienoa seurata maassa aurigonpaisteessa kylpeviä kanoja ja kukkoja. Monilla kanattomilla maaseudulla asuvilla ilmenee kanakuumetta, eikä se ole mikään ihme; kanat ovat mukavia seurattavia, hoito on suhteellisen helppo oppia, ja jokainen omien kanojen munia maistanut tietää, että ne ovat maukasta ruokaa.

Meillä on ollut kanoja joitain vuosia. Koskaan ei unohda sitä, kun ensimmäisen kerran sai kantaa oman kananmunan keittiöön. Sitä ihasteli ihmeissään, ja maku oli aivan erillainen kuin mihin oli tottunut. Me syömme myös kukkopoikien lihaa, joka on tummaa ja maukasta broileriin verrattuna. Kesällä pihassa on hauska kulkea tipulauman tullessa perässä, kanoista on vallan iloa.
Tässä viime kesänä perässä kulkenut porukka, joka uskollisesti piti marjapuskien aluset puhtaina, ja seurasi tiiviisti vierellä vadelmia noukkiessani -putoilevien marjojen toivossa.
kanat

Kanojen pito ei ole aivan hetken mielijohteesta aloitettava harrastus. Kotitarvekanojen omistajien täytyy rekisteröityä siipikarjan pitäjäksi, ja rekisteröityminen vaatii oman työnsä. Tilojen on oltava kanoille turvalliset ja sopivat. Joskus käy niin, että kohdalle sattuu kiukkuinen kukko tai riitaa haastava kana. Kanoilla on tullessaan loisia tai joku sairastuu.

Kanojen kanssa edessä voi olla ihan samoja asioita kuin minkä muun tahansa eläimen kanssa. Asioihin pitää perehtyä etukäteen, ja esimerkiksi ruokinta täytyy olla hallussa jo silloin kun kanat kotiin tulevat. Netistä tietoa onneksi saa paljon, ja on olemassa hyviä foorumeita, joista apua saa aloittelijatkin.
Meille kanoista on ollut niin iloa kuin hyötyäkin todella paljon. Aina sitä kokee olevansa kiitollisuudenvelassa eläimelle, josta saa hyötyä, ja siksikin niiden hyvään elämään mielellään panostaa. Olkien kuopsuttelu, hiekassa kylpeminen ja illalla orrelle nukahtaminen ovat kanoille tärkeitä asioita ja niiden tarjoaminen sekä tekee kanan elämän miellyttävämmäksi että antaa ihmiselle enemmän seurattavaa.

Viellä on odoteltava, että ulkonapitokielto loppuu, mutta aurinko jo valaisee sisätiloissakin kanojen mieliin kevättä, ja tytöt munivat hyvin. Innolla odotan sitä hetkeä, kun he pääsevät ulos ja heittäytyvät lämpöiseen paikkaan kyljelleen maata möyhimään ja jäseniään oikomaan.

Kotkotuksia seuraamassa
Hilla