Haaveiden tie

0

haaveidentieOn taas ilta. Pää lepää tyynyllä, varpaat silittävät lämmitellen toisiaan ja kädet lepäävät väsyneinä peittoa vasten. Sitten yhtäkkiä alkaa älytön surina, jyske ja räiske. Se kuuluu tyynyn päältä. Ihminen ajattelee.

Olisipa talo, joka olisi huvila meren rannalla tai mökki Suomen erämaassa. Kunpa pääsisi ulkomaille! Voisi kiertää vaikka koko maapallon. Silloin olisi ihmisille paljon kerrottavaa. Sellainen kangaskassi, johon joku upea taiteilija on piirtänyt tusseilla pikkulintuja, olisi upea omistaa.

On paljon unelmia ja haaveita. Toisella alkaa mielikuvitus laukkaamaan erittäin lujaa, ja vatsassa lentelee perhosia, kun haaveista pääsee puhumaan. Suu käy ja kädet näyttävät tarkaan, millainen unelma on kyseessä. On toiveita ja odotuksia. Joillekin ne tuovat rauhallisen ja turvallisen olon, ehkä myös pakopaikan. Oma pieni haavemaailma on rikas ja rakas. Pelko on kuitenkin vahva tunne, ja myös haaveet voivat huolestuttaa. Entä jos unelmoi liikaa?

Kuinka monella on oma salainen haave? Minulla ainakin on, ja se liittyy ihmisiin. Se hymyilyttää. Sen lisäksi illat kuluvat toisinaan internetin selailemisessa: välillä olen lähdössä kiertämään Eurooppaa junalla, joskus unelmissa siintää maailmanympärimatka ja ovatpa tutkimuksenkohteena olleet laskuvarjohyppäys, benjihyppy kuin Skotlannin yliopistokin. Kirjastosta löytyy huippuhyvää materiaalia niin kielien opiskeluun kuin uusiin harrastuksiinkin. Ja voi että kun törmää samanhenkiseen ihmiseen!

Haaveet voivat toteutua, ja minulla on siitä omakohtaista kokemusta. Nousin pikkutyttönä ensimmäistä kertaa ponin selkään ja päätin, että sellaisen haluan. Halusin sitä monta vuotta ja kävin ratsastustunneilla vain sen takia. Joskus minua pelotti ratsastaa, mutta pakotin itseni tallille. Unelmoin lapsenomaisesti, että joku päivä ratsastaisin kotipihaani omalla hevosellani, joka olisi tietysti lempiponini ratsastustallilta. Lopulta vanhempani hurahtivat samaan harrastukseen, ja nyt meillä on oma islanninhevonen Faxi.

Kaikkea ei ehkä ole tullut ilmaiseksi, mutta aikaa on ollut mukavasti ja jo haaveilu on tuntunut aivan mahdottoman hyvältä. Se on terveellistä. Sitä lääkärienkin pitäisi suositella ihmisille liikunnan ja kasvisten lisäksi. Elämä on yksi pitkä haaveiden tie.