Musiikkiopisto toivoo lisää poikia musiikin pariin

0
IMG_0465
Vakka-Suomen musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen haluaa kannustaa erityisesti poikia musiikin pariin.

Vakka-Suomen musiikkiopisto on aloittanut toimet poikien houkuttelemiseksi musiikin pariin. Tänä vuonna opetustarjonnassa käynnistyvät lasten laulukoulu sekä puhallinorkesterikoulu, joiden tarkoituksena on lisätä musiikin harrastajien määrää opiston alueella.
Musiikkiopiston rehtori Jussi Kauranen kertoo olevansa huolissaan erityisesti poikien musiikin harrastamisesta, sillä luvut tyttöjen ja poikien määrien välillä ovat jo pitkään olleet epätasapainossa. Musiikkiopiston 350 oppilaasta taiteen perusopetuksen musiikin laajan oppimäärän opiskelijoita on hiukan vajaat 300. Poikien osuus näistä varsinaisista musiikkiopisto-oppilaista on 23 prosenttia.
– Olemme jo pitkään kiinnittäneet huomiota siihen, että poikien osuus on kauhean vähäinen, Kauranen sanoo.
Vakka-Suomessa ratkaisuja sukupuoliosuuksien tasaamiseksi onkin haettu uudesta opetussuunnitelmasta, joka astuu voimaan elokuussa. Uutuutena ovat laulukoulu sekä puhallinorkesterikoulu, joista etenkin jälkimmäinen on tarkoitettu matalan kynnyksen harrastukseksi.
Yli 9-vuotiaille tarkoitettuun puhallinorkesterikouluun pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä, aiempaa kokemusta ei tarvita. Puhallinorkesterikoulu järjestetään valmentavana opetuksena, joten oppilaat eivät ole varsinaisia musiikkiopiston opiskelijoita.
Puhallinorkesterikoulu toimii yhteistyössä Laitilan koulutoimen sekä Laitilan elinkeinoelämän kanssa. Harrastus linkitetään suoraan koulupäivän päättymiseen, ja orkesterikoulu saattaa myös toimia koulun tiloissa, jolloin kynnys kokeilla on mahdollisimman monelle matala.
Opetustarjontaan lisätään elokuussa myös uusia soittimia, muun muassa kirkkourut, cembalo, baritonitorvi ja tuuba. Kauranen kiistää, että soittimia olisi valittu erityisesti poikia ajatellen.
– Kriteerit, joilla olemme lähteneet laajentamaan soitinkirjoa, johtuvat halusta saada opiston tarjontaa monipuolisemmaksi. Vaikka esimerkiksi tuuba on matalana vaskipuhaltimena pojilla suosittu, ajattelemme, että kaikki soittimet ovat yhtä lailla pojille kuin tytöille sopivia.

Vakka-Suomen musiikkiopisto järjestää avoimet ovet maaliskuussa viikolla 14 (31.3.–4.4.) kaikissa toimipaikoissaan maanantaista perjantaihin klo 16.00–18.00 välisenä aikana, jolloin voi tulla tutustumaan eri instrumentteihin, opettajiin ja musiikkiopiston opetukseen. Kyseisenä aikana voi vierailla opetusluokissa ja kysyä sekä opinnoista että opiskelusta musiikkiopistossa. Tiedot eri toimipisteissä ko. viikolla järjestettävästä opetuksesta löytyvät musiikkiopiston nettisivuilta.
Musiikkiopiston oppilasvalintakokeisiin ilmoittautumisaika on 1.–30.4.

 

Lue lisää 25.03.2014 lehdestä