Väitös: Facebook takertuu käyttäjiinsä kynsin hampain

0

Käyttäjien katoaminen on Facebookin liiketoiminnan suurin uhka. Kymmenessä vuodessa Facebookin käytön lopettamisesta on tullut myös käyttäjille haaste. Facebookista lähtevää uhkaa syrjäytyminen. Käytön lopettamista pidetään jopa sosiaalisena itsemurhana.
Elämän kietoutuminen osaksi Facebookia on pääosassa FM Tero Karpin ensi perjantaina Turun yliopistossa julkistettavassa väitöstutkimuksessa. Tutkimus pohtii, miten Facebook on onnistunut sitouttamaan 1,2 miljardia käyttäjää ja millaisin keinoin Facebook pyrkii pitämään kiinni näistä käyttäjistä.
Sosiaalisen median käytöstä ja käyttäjistä on kirjoitettu lukemattomia tutkimuksia, mutta käytön lopettaminen ja loppuminen on ollut tutkimatonta aluetta.
Karpin näkökulmana on, että kiinnostavaa ei ole niinkään se mitä käyttäjät tekevät sosiaalisessa mediassa, vaan se, mitä sosiaalinen media tekee käyttäjille.
Facebookissa käyttäjä ei brändää itseään vain ystävilleen, vaan myös Facbookin käyttöjärjestelmälle ja sitä kautta erilaisille markkinoijille ja muille toimijoille.
Karppi toteaa  tutkimuksessaan, ettö Facebookin käytön lopettamisen tutkiminen auttaa ymmärtämään, miksi Facebook uudistaa käyttöjärjestelmäänsä lakkaamatta.
– Facebook-tilin poistaminen piilotetaan valikkoviidakon taakse, jolloin käyttäjä oletetusti tyytyy vain sulkemaan tilinsä; tällöin tilin tiedot säilyvät Facebookilla ja pikainen paluu on mahdollista koska tahansa.
Käytön lopettamista ei Karpin mukaan ehkäistä vain teknisin ratkaisuin, vaan myös vetoamalla tunteisiin.
– Tilinsä sulkemista yrittävä törmää Facebook-ystäviensä kuviin ja vetoomukseen, että he kaipaavat sinua, jos suljet tilisi. Edes edesmenneistä käyttäjistä ei luovuta, vaan heidän käyttäjätileistään tehdään Facebook-muistoprofiileja, jotka houkuttelevat jakamaan uutta sisältöä.