Kaupunkikuvaa ei saa päästä rupsahtamaan

0

Ensivaikutelma on tärkeä. Tämä pätee niin ihmissuhteisiin kuin paikkakuntiinkin.
Laitilan Matkailu ry ei ole turhaan tehnyt kaupungille aloitetta keskustan viihtyisyyden parantamiseksi.
Joskus lähelle on vaikea nähdä. Tutuissa maisemissa silmä tottuu monenlaiseen. Vieras näkee selkeämmin puutteet ja epäkohdat.
Kiinteistöjen ylläpidon lisäksi kaupungin pitää huolehtia siitä, että paikkakunnan yleisilme ei rupsahda. Vaurioituneet väylät ja likaiset, ruostuneet opasteet antavat välinpitämättömän kuvan. Siistit jalkakäytävät, selkeät opasteet ja toimiva liikenne puolestaan kertovat elinvoimaisesta kaupungista.
Kaupunkikuvan ylläpitämisessä ei ole kysymys pelkästään estetiikasta, vaan myös turvallisuudesta. Rikkinäinen asfaltti ja reunakiveys voi olla vaarallinen jalankulkijalle ja pyöräilijälle.
Ympäristöstä huolehtiminen ei ole yksin kaupungin asia, vaan jokainen kuntalainen voi huolehtia omalta osaltaan kotikuntansa viihtyisyydestä. Kevät paljastaa ihmisen raadollisuuden: tienpientareita värittävät monenlaiset roskat kaljatölkeistä karkkipapereihin ja koirankakkaan.
Laitilan Matkailun puheenjohtaja Oili Tamminen haastaa kuntalaiset keräämään roskan päivässä. Se ei ole suuri vaiva, mutta vaikutukset ovat sitä suurempia, mitä useampi ottaa haasteen vastaan.
Roskiksia pitää olla riittävästi, mutta niiden puute ei ole ainoa syy ympäristön roskaamiseen. Kysymys on ennen kaikkea asenteesta: jokainen tietää, että roskan heittäminen luontoon on väärin, mutta miksi silti niin moni tekee sen?
Keskustan lisäksi siisteyttä pitää vaalia myös kylissä. Kylien neuvottelukunta tekee parhaillaan yhdessä kaupungin ja kyläyhdistysten kanssa nimikylttejä kylien sisääntulon varrelle. Tällaiset hankkeet ovat tervetulleita erityisesti matkailijoiden kannalta.