Keskiviikkona miehelle kirja, naiselle ruusu

0
Kirjaston Rauhanpuistossa sijaitseva Jussi Vikaisen tekemä Toivo viettää kirjan ja ruusun päivää lukemalla Heli Laaksosen murteella kirjoittamaa aapista.
Uudenkaupungin kirjaston Rauhanpuistossa sijaitseva Jussi Vikaisen tekemä Toivo-patsas viettää kirjan ja ruusun päivää lukemalla Heli Laaksosen murteella kirjoittamaa aapista.

Kirjan ja ruusun päivää (La Diada de Sant Jordi) alettiin viettää Kataloniassa 23.4.1923, jolloin paikallinen kirjakauppias kehitti muistopäivän Miguel Cervantesille ja William Shakesperelle, jotka molemmat kuolivat samana päivänä vuonna 1616. Muistopäivän rituaaleihin on kuulunut, että mies antaa naiselle ruusun, nainen taas miehelle kirjan.

Esimerkiksi Espanjan Barcelonassa miljoonat kirjat ja ruusut vaihtavat omistajaa vuosittain.

Kirjan ja ruusun päivä on Suomessa kustantajien, kirjakauppojen ja kirjastojen järjestämä tapahtuma. Uudenkaupungin Kirja-Vakka jakaa 23.–25.4. kirjan- ja ruusun päivän kunniaksi kaikille yli 10 eurolla kirjan ostaneille asiakkaille ilmaisen kirjan, joka tänä vuonna on Anna-Leena Härkösen Takana puhumisen taito.