Päiväkotihanketta pitkitetty jo liikaa

0

Laitilassa ei ole yhtään päiväkotia, joka olisi rakennettu varta vasten lasten hoitopaikaksi. Pähkinäpensaan päiväkoti muutettiin asuinrakennuksesta päiväkodiksi 1974. Siihen on tehty vuosien aikana laajennuksia ja remontteja.
Tuunan alueelle suunniteltu päiväkotihanke eli pitkään kaupungin hankelistalla 1990-luvulla, mutta rakentaminen tyssäsi lamavuosiin.
Muutama vuosi sitten päiväkodin rakentamista mietittiin kehitysvammaisten uuden monipalvelukeskuksen yhteyteen. Siitäkin luovuttiin.
Päivähoidon tiloja on pykätty viime vuosina eri puolille kaupunkia vanhoihin kiinteistöihin, mutta aina neliöt ovat käyneet auttamattoman ahtaiksi.
Vanhojen kiinteistöjen hyödyntäminen on järkevää ja usein myös taloudellista. Pitkäjännitteisyyttä päivähoidon rakentamishankkeissa kuitenkin puuttuu. Laitilan työpaikkakehitys on ollut taantumasta huolimatta positiivista eikä päivähoidon tarve ole mikään yllätys päättäjille.
Varsinais-Suomen alhaisin työttömyyysprosentti samoin kuin päivähoidon kasvava tarve ovat molemmat positiivisia ilmiöitä. Viime valtuuston kokouksessa muun muassa valtuutettu Pertti Pokki (sd) vaati kokonaisvaltaista päivähoidon suunnitelmaa. Sellainen totisesti tarvitaan, jos Laitila aikoo profiloitua lapsiperheille ystävällisenä asuinpaikkana.
Päivähoidon tilaongelmaan pitäisi tarttua samanlaisella reippaudella kuin Kappelimäen kouluhankkeessa muutama vuosi sitten. Uusi koulu rakennettiin lopulta ripeästi, kun homeongelmat  paljastuivat luultua vakavimmiksi.
Ainaisten hätäratkaisujen sijaan lapset ansaitsevat heidän tarpeisiinsa suunnitellut turvalliset ja viihtyisät päiväkotitilat. Kun sellaisia ei ole tähän mennessä löytynyt olemassaolevista kiinteistöistä, olisiko jo aika tehdä kokonaan uusi ja Laitilan ensimmäinen päiväkodiksi suunniteltu rakennus.