Rokote suojaa koiraa borrelioosilta

0
eläinlääkäri Mari Nevanpää
Mari Nevanpää on aloittanut työt Univet Kalannissa maaliskuussa. Raumalla asuva eläinlääkäri on kotoisin Porista.

Mikäli koiranomistaja on huolissaan eläimen mahdollisesta borrelioosiin sairastumisesta, rokotusten aika on nyt kevään edetessä ajankohtainen.
Vaikka ihmisille ei ole vielä rokotetta borrelioosia vastaan, koirat voidaan jo suojata rokotteella tätä punkkien levittämää tautia vastaan. Trilyme-rokote tuli Suomessa markkinoille viime vuonna.
Paras aika suojata koira tartunnalta on kevättalvi, kertoo Univet Kalannin uusi eläinlääkäri Mari Nevanpää. Univetissä rokote on ollut saatavilla vuodenvaihteesta.
– Suosittelen rokotetta koirille, sillä Laitila on kuitenkin länsirannikkoa. Ehkä Rovaniemellä tai Kajaanissa en katsoisi sitä tarpeelliseksi, Nevanpää sanoo.
Tutkimusten mukaan jopa 20 prosenttia Pohjoismaiden punkeista saattaa kantaa borreliabakteereita. Taudin esiintyminen punkeissa vaihtelee kuitenkin voimakkaasti alueellisesti, eikä asiasta ole Suomessa tilastotietoa. Evirassa diagnostisoidaan vuosittain vain kymmenkunta tapausta, mikä ei anna todellista kuvaa taudin levinneisyydestä.
Tauti aiheuttaa niin ihmisille kuin eläimillekin kuumetta, niveltulehduksia, liikuntavaikeuksia, väsymystä ja lihaskipuja. Pahimmassa tapauksessa koiralle voi kehittyä kroonisia sydän-, maksa- tai munuaisvikoja. Sairastunutta koiraa hoidetaan antibiootein.
Nevanpään mukaan tauti voi olla myös vaikea huomata koiralla – siinä missä borreliaa kantava punkki jättää ihmisen iholle punaisen renkaan, koiran iholle ei välttämättä kehity havaittavaa punotusta. Lisäksi on vaikeaa tunnistaa, johtuvatko moninaiset oireet kuten ontuminen borrelioosista vai jalan satuttamisesta. Tauti voidaan todeta laboratoriossa vertailevin verikokein.

 

Lue lisää 8.4.2014 lehdestä