Tuulivoimaloita vastaan kansanliike Pyhärantaan

0

marttalapranta1Pyhäranta Tuuli Oy:n suunnitelma kahdeksan suuren tuulivoimalan rakentamisesta Rohdaisiin ja Kaunissaareen on herättänyt laajaa vastustusta. Vastustajat ryhtyivät pääsiäisen alla keräämään netissä hanketta vastustavaa adressia.

Keskiviikkona kello 15 mennessä sen oli allekirjoittanut 398 henkilöä. Suunnitellut voimalat ovat teholtaan 3 megawattia, jolloin niiden napakorkeus on 140 metriä ja roottorin lapa ulottuu ylimmillään 220 metriin maanpinnasta.

Vastustajat järjestivät tiistaina Pyhärannan kunnantalolla kokouksen, jossa mietittiin muita vastatoimia. Siihen otti osaa puolensataa osanottajaa, joista kaikki kertoivat kuulleensa hankkeesta vasta pääsiäisen aikaan, jolloin ydinryhmä jakoi postilaatikkoihin hanketta vastustavan tiedotteen.

– Kuulin asiasta vasta viime viikon tiistaina, jolloin ryhdyin hankkimaan siitä tarkempaa tietoa, kertoi tiistain kokouksessa puhetta johtanut Juha Pakomäki. Hän myös laati asiaa vastustavan adressin nettiin.

Kokouksessa kuntaa ja sen virkamiesjohtoa syytettiin hankkeen salailusta. Lomalla olevan rakennustarkastajan ja sairaslomalla olevan kunnanjohtajan tilalle paikalle pikaisesti hälytetty kunnanhallituksen puheenjohtaja Heimo Mäki-Tanila kiisti asian.

– Voimaloita puuhaava yritys hakee kunnalta ainoastaan suunnittelutarveratkaisua. Voimalat on suunnitelmissa sijoitettu alueelle, jotka vuosi sitten vahvistetussa maakuntakaavassa on niille varattu, Mäki-Tanila korosti.

Hakemuksesta kerrottiin kuten muista vastaavista julkaisemalla siitä kuulutus kunnan ilmoitustaululla ja sanomalehti Länsi-Suomessa.

Kuulutus on asetettu nähtäville 26. maaliskuuta eli muistutusaika siitä päättyy kuluvan viikon perjantaina 25. huhtikuuta klo 14. Vastustajat kehottavat kaikkia asianosaisia jättämään asiasta siihen mennessä muistutuksen. Nettiadressi löytyy osoitteessa http://www.adressit.com/vastalause_tuulivoiman_rakentamisesta_pyharantaan).

Muistutusta voi täydentää 5. toukokuuta asti, jolloin kunnanhallitus päättää suunnittelutarpeesta. Muistutukset merkitsevät sitä, että ratkaisuvalta asiasta siirtyy Ely-keskukselle.

 

Lue lisää 25.4.2014 lehdestä