Yllätyspäätös: Aluesairaalan leikkaustoimintaan ei kajota

0

KotimaaVarsinais-Suomen sairaanhoitopiirin pitkään hiottu uudistamisohjelma on vihdoin nuijittu valtuustotasolla läpi. Valtuusto päätti tänään yksimielisesti muuttaa esimerkiksi Vakka-Suomen aluesairaalan toimintaan olennaisesti vaikuttavan strategian sisältöä.
Jännitystä riitti ennen lopullista päätöstä, sillä ennen valtuustoa kokoontuneessa hallituksessa strategia meni äänin 10–9 läpi ilman muutoksia.
– Kuuluin niihin hallituksen jäseniin, jotka äänestivät muutosten puolesta. Hävisimme yhdellä äänellä, mutta valtuustossa muutokset sitten hyväksyttiinkin, iloitsee sairaanhoitopiirin hallituksen ainoa laitilalaisjäsen Seppo Lehtola.
Lehtola kuvailee muuttunutta strategiaa ”valtavaksi voitoksi”.
– Olin varovaisen positiivinen, mutta ei tämä vielä tänä aamunakaan kovin hyvältä näyttänyt. Valtuustossa sitten voitto tuli, ja kyllä tämän eteen on tehty valtavasti töitä, Lehtola myönsi.
Hän kertoo, että muutoksia strategiaan ovat ajaneet erityisesti ne hallituksen jäsenet, jotka asuvat aluesairaaloiden vaikutuspiiriin kuuluvissa kunnissa.
– Strategiakysymyksestä tuli sellainen Turku vastaan muut -asetelma. Oli äärettömän hienoa, että valtuustossa päätös syntyi täysin yksimielisesti. Päätöksen merkittävyyttä ei voi liiaksi korostaa.
Täystyrmäys
keskittämisvimmalle
Valtuuston muuttamasta strategiasta on poistettu kokonaan esimerkiksi kohta, jossa esitetään vuodeosastohoitoa vaativan kirurgian keskittämistä Tyksiin ja Salon aluesairaalaan, pois Vakka-Suomen ja Loimaan aluesairaaloista. Samoin poistettiin myös aikeet lisätä päiväkirurgian osuutta Vakka-Suomen ja Loimaan sairaaloissa.
– Kyllä tämä tehty päätös oli tyrmäys Turun ajamalle keskittämislinjalle, luonnehtii laitilalainen Eero Kuisma, joka toimii sairaanhoitopiirin valtuuston 1. varapuheenjohtajana.
Kuisma iloitsee siitä, että valtuuston yksimielinen päätös osoitti kentän äänen tulleen aidosti kuulluksi.
– Tämä tasapuolisuutta korostava päätös puolustaa omalta osaltaan koko maakunnan elinvoimaisuutta. Elämää kun on Turun kaupunkikeskuksen ulkopuolellakin.
Kuisma korostaa, että strategiaan tehdyillä muutoksilla taataan myös aluesairaaloissa paikallinen johto.
– Vakka-Suomen, Salon ja Loimaan sairaaloiden yhteisen alueellinen johtokuntakin saa nyt jatkoajan. Kaikkea ei sanella Turusta.
Kuisma ja Lehtola korostavat, että aluesairaaloiden kannalta tehdyssä päätöksessä oli merkittävää sekin, että nyt niiden tilakapasiteettia hyödynnetään.
– Valtuuston lyttäämän strategiaehdotuksen yksi pahimmista sudenkuopista oli hinku keskittää toimintoja Tyksiin ja pois aluesairaaloista, vaikka nimenomaan niiden tiloja ei hyödynnetä tarpeeksi. Nyt tästä luovuttiin ja hyväksyttyyn strategiaan kirjattiin, että uudisrakentamisen mitoituksessa tulee huomioida aluesairaaloiden tarjoama tilakapasiteetti.
– Joskus järki voittaa. Nyt olo on tavattoman huojentunut, Kuisma kuvaili tunnelmiaan pian valtuuston kokouksen jälkeen.

Valtuusto teki
isoja muutoksia
Kaikkiaan strategiaehdotukseen tehtiin valtuustossa yksimielisesti neljään kohtaan muutoksia:
* Strategiasta poistettiin maininta siitä, että vuodeosastohoitoa vaativa kirurginen toiminta keskitetään Tyksiin ja Salon sairaalaan ja siirretään pois Vakka-Suomen ja Loimaan aluesairaaloista. Samoin poistettiin aikeet lisätä päiväkirurgiaa Vakka-Suomen ja Loimaan sairaaloissa.
* Valtuuston tekemän linjauksen mukaan synnytysten mahdollisesta siirrosta Salon sairaalasta Tyksiin päätetään vasta, kun päivystysasetuksen lopullinen sisältö ja aikataulu selviää.
Lisäksi valtuusto lisäsi uudistamisohjelmaan kaksi kokonaan uutta kohtaa:
* Aluesairaaloilla tulee säilyttää paikallinen johtamisjärjestelmä
* Uudisrakentamisen mitoituksessa tulee huomioida aluesairaaloiden tarjoama tilakapasiteetti

 

Lue lisää 6.5.2014 lehdestä