Ruoka pitää terveenä ja kauniina

0

blogi.jasmiinaruoka pitää terveenä ja kauniinaRuoan tärkeyttä ei voi liikaa korostaa! Se unohtuu välillä aivan täysin, ja koitan itsellenikin muistuttaa, miksi ihminen oikeastaan edes syö.
Viikonlopun ylimääräinen herkuttelu ja koulussa toisinaan salaattilinjalla pysytteleminen kuvaavat aika hyvin syömistottumuksiani. Syön aamuisin lähes aina ruisleipää, koska vehnästä ei tule miksikään, ja rasvaton piimä on ehdoton suosikkini kotona. Syön aina päivällisellä lämpimän aterian.
Kun katsoo melkein mistä tahansa, on kauneusihanne liian hieno. Mainoksissa kerrotaan dieeteistä ja laihdutustavoista. Halutaan bikinikuntoon tai kuntoillaan joulukinkku vyötäröltä pois. Ikävän usein kuulee ihmisten sanovan itsestään: “Hyi, mun reidet on läskit!” tai “Yäk, mun hiukset on ihan lattanat.”
Vieressä oleva saattaa ajatella, että olenko minäkin sitten ruma, kun hiukseni tosiaan ovat hieman latistuneet päivän aikana. Peiliin kurkistellaan useasti päivän aikana, ja peilikuvalle virnistetään harmistuneena. On vaikeaa olla tarpeeksi kaunis.
Koulussa terveystiedon tunneilla olen huomannut, että syömisiinsä todella voi vaikuttaa. Kokeilin tammikuussa sokerilakkoa, jossa jätin puhtaan sokerin ruokavaliostani pois. Pidin kolme herkkupäivää: kahtena päivänä sorruin ja yhtenä olin sukujuhlissa. Lisäksi söin hedelmiä ja vihanneksia joka välissä, ja varmistin, ettei myslissä ole lisättyjä sokereita tai ruisleivässä siirappia.
Vaikka välillä söimme tikkuperunoita ja makkaraa ruoaksi kotona, eikä jääkaapista joka ikinen päivä löytynyt hedelmiä tai vihanneksia, minulle tuli paljon virkeämpi olo. Arvostus omaa kehoa kohtaan kasvoi tämän terveellisemmän ruokavalion ansiosta. Pari satunnaista herkkupäivää eivät kaataneet terveyttäni, vaikka söin paljon. Ruoanlaitto on myös tosi mukavaa, ja liputan edelleen terveellisten valintojen puolesta.
Minua ei huvita lähteä joka ilta lenkille. Arjen hyötyliikunnasta kannattaa ottaa kaikki irti, ja muutama reipas kävelylenkki viikossa on aivan sopiva määrä. Ei liikkumisen tarvitse olla, varsinkaan aluksi, mitään ihmeellistä.
On hyvä muuttaa asioita pikkuhiljaa, ja löytää itselleen sopivia juttuja. Harva pystyy noudattamaan terveellistä ruokavaliota kokonaan. Jo pieni panostus edistää  terveyttä.
Arvostakaa itseänne, miltä ikinä näytättekin, sillä oman kropan kanssa joutuu tekemään yhteistyötä elämän loppuun asti. Joskus herkuttelu menee liialliseksi, mutta terveet peruslinjat auttavat.
Hellikää itseänne hyvillä yöunilla, iltahämärän kävelylenkeillä ja herkullisilla ruoka-annoksilla. Kaikilla meillä on päiviä, jolloin tukka tai nenäkin on vinossa, mutta silti olemme niin ainutlaatuisia ja ihania. Jokainen.