Tuulivoimaloiden meluhaitat puhuttivat Pro Rihtniemen vuosikokouksessa

0
Tuvan täysi yleisö kuunteli ilmeet vakavina Jari Vihriälän tarjoamaa faktatietoa tuulivoimaloista. Kuva: Arja-Liisa Heilä
Tuvan täysi yleisö kuunteli ilmeet vakavina Jari Vihriälän tarjoamaa faktatietoa tuulivoimaloista. Kuva: Arja-Liisa Heilä

Tuulivoimaloiden rakentamista Pyhärannan Rihtniemeen vastustava kansalaisyhdistys piti vuosikokouksensa Rihtniemen leirikeskuksessa perjantaina. Tilaisuudessa esitelmöi Jari Vihriälä Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:stä.

Asiantuntijalla oli tuomisinaan runsaasti uutta ja ajankohtaista tietoa, muun muassa taloudellisesta hyödystä sekä melututkimuksista.

– Kunta hyötyy vain vähän tuulivoimaloista. Pyhärannan kiinteistöveroprosentin mukaan tulee kiinteistöverotuloa vain ehkä 6 250 euroa myllyä kohti. Yhden prosentin kiinteistöverotulo on laskettu CPC Finlandin tekemän laskelman mukaisesti. Esimerkiksi Huso-Pöylän tuulivoima-alueen tuulivoimaloiden tuottavan kiinteistöveroa kunnalle noin 5 000 euroa myllystä, kun kiinteistöveroprosentti on siellä 0,8 prosenttia, Vihriälä sanoi.

Vihriälän mukaan kuntalaiset ovat vaarassa menettää suuren osan omaisuudestaan. Hän kertoi, että esimerkiksi Tanskassa on maksettu jopa 70 000 euron korvauksia tuulivoimaloiden meluhaitoista. Lisäksi Suomessa on jo kokemuksia siitä, että kiinteistöjä on selkeästi vaikeampaa myydä, jos alueelle on tulossa tuulivoimaloita.

 

Lue lisää 27.5.2014 lehdestä