Laitilassa kuntoutetaan vammautuneita rauhanturvaajia

0

rauhanturvaaja4Laitilan Terveyskodissa on alkanut kriisinhallintatehtävissä vammautuneiden rauhanturvaajien kuntoutus. Neljä vuotta valmistellun kuntoutuksen pilottijakson rahoittaa Terveyskoti yhdessä muiden yritysten kanssa.

– Kuntoutuksen Terveyskoti sponsoroi 30-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi elinkeinoelämän tukemana, selvittää Terveyskodin toimitusjohtaja Eero Kuisma.

Elinkeinoelämän puoleen kääntymistä Kuisma pitää kertaluontoisena keinona. Hänestä on erikoista, ettei hankkeeseen saatu taloudellista tukea Valtionkonttorilta, vaikka sen vastuulla ovat esimerkiksi sodissa vammautuneiden ja sairastuneiden korvausasiat.

Rauhanturvaajat tarvitsevat tukea Terveyskodin toimitusjohtaja Eero Kuisma sanoo, että nykyisessä lainsäädännössä on rauhanturvaajien kuntoutukseen liittyviä suuria puutteita. Uutta kriisinhallintatehtäviin liittyvää tapaturmalainsäädäntöä ollaan parhaillaan valmistelemassa ja sen pitäisi valmistua vuoteen 2016 mennessä. Hän toivoo, että tulevaisuudessa tukea ja apua löytyisi vammautuneille rauhanturvaajille helpommin.

– Kysymys on meidän sotilaistamme, joiden pitäisi saada elää mielekästä arkea ja pystyä palaamaan mahdollisuuksien mukaan myös työelämään.

Laitilan Terveyskodin kuntoutuksen pilottijakso kestää kaksi viikkoa ja sille osallistuu neljä vaativissa kriisinhallintatehtävissä vammautunutta rauhanturvaajaa.

”Tuntuu kuin
kerjuulla olisi”

Terveyskodin kuntoutusjaksolle osallistuva Hannu Tulonen vammautui 10 vuotta sitten Eritreassa. Mies kertoo, ettei hänelle kaikkien näiden vuosien jälkeenkään ole täysin selvinnyt, mistä ja millä perusteilla tukea ja apua voisi hakea tai saada. Asenteet eivät tee asiasta ainakaan helpompaa.

– Olen monesti saanut kuulla, ettei minulle mitään tarvitse maksaa, koska olen vapaaehtoisesti rauhanturvaajaksi mennyt. Suoraan sanottuna tuntuu siltä, kuin olisin jatkuvasti kerjuulla, mies hymähtää.

Tulonen toivoo vihdoin pääsevänsä pysyvästi eläkkeelle, koska jatkuvien hermokipujen ja aavesärkyjen vuoksi hän on työ- ja opiskelukyvytön. Hän toivoo, että tulevaisuudessa asiat olisivat paremmin ja vammautuneet rauhanturvaajat saisivat tukea helpommin.

– Vammautumisen jälkeen pelkästään arkirutiinien pyörittämiseen menee niin paljon energiaa ja aikaa, että ei jaksa taistella tuollaisten asioiden kanssa, hän myöntää.

Lue lisää Laitilan Terveyskodin pilottihankkeesta sekä jalkansa menettäneen Hannu Tulosen mietteistä Laitilan Sanomista huomenna 3.6.

 

Lue lisää 3.6.2014 lehdestä