Mansikan satokausi alkanut Etelä-Suomessa

0
Kuva: Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto
Mansikan pääsatokausi alkanee kesä–heinäkuun vaihteessa. Kuva: Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto

Ensimmäiset harson alla kasvaneet kotimaiset mansikat ovat ilmestyneet toripöydille ja marketteihin. Vaihtelevista kevään ja alkukesän säistä huolimatta mansikka näyttää kypsyvän ajallaan. Pääsatokausi alkanee kesä–heinäkuun vaihteessa.

Helteiden takia mansikat olivat välillä selvästi etuajassa, mutta viileä sääjakso on nyt jarruttanut kehitystä. Nyt ollaan normaalin kesän aikataulusta vajaan viikon verran etuajassa.

Kesä on tullut samaan aikaan maan etelä- ja keskiosiin, joten suuria alueellisia eroja ei mansikan kypsymisessä näyttäisi olevan. Juhannusherkuiksi ehtii kypsyä mansikkaa varsinkin eteläisen Suomen rannikkoalueelta ja maan keskiosien aikaisilta viljelymailta.

Talvenarat lajikkeet kuten Rumba ja Sonata ovat kärsineet talvesta valtalajike Polkaa selvästi enemmän. Toisaalta leudomman talven takia kimalaiset ja mehiläiset ovat talvehtineet paremmin ja pölyttäjiä on ollut aiempaa vuosia runsaammin liikkeellä.

– Talvi oli lähes lumeton ja eikä mansikalle välttämätöntä suojaavaa lumikerrosta ollut kasvustojen päällä talven pakkasten aikana. Talvivaurioita on jonkin verran vanhemmissa kasvustoissa, mutta ei ehkä niin paljon kuin pelättiin, toteaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo.

Mansikan kokonaissatomääräksi Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ennustaa noin 11–12 miljoonaa kiloa.

Lue lisää 19.6.2014 lehdestä