Henkäys hyvyyttä

0

henkäys hyvyyttäViidessä minuutissa ehtii tekemään paljon asioita. Voi lähettää iloisen viestin ystävälle, kuunnella kauniin laulun tai katsoa ympärilleen ja antaa ajatusten olla ajatuksia. Pystyy piirtämään sormella sydämen pöydänpintaan, syömään banaanin, kertomaan muistoistaan tai suunnitelmistaan muille tai ostamaan suklaapatukan. On mahdollista myös kävellä pari kierrosta talon ympäri viidessä minuutissa, ja saa makoilla saman verran pihanurmikolla ilman todellista tarkoitusta.

On helppo unohtaa oma itsensä. Se keho, jossa mieli asuu, nauttii auringonlämmöstä, hellästä väsymyksestä ja piristävästä aamuviileydestä. Se muistetaan paremmin, sillä kroppa yleensä ilmoittaa itsestään omituisilla säryillä ja kivuilla, eikä fyysinen ponnistelukaan tapahdu huomaamatta. Mieli kuitenkin painuu unholaan. Ilo, rakkaus, rauha, tyyneys ja virkeys ovat tavoittamattomissa.

Ihmisillä on paljon unelmia. On hauska kuvitella törmäävänsä ihanaan ihmiseen, jonka on nähnyt viimeksi kauan sitten, tai miettiä, millaista on istua aamukahvilla oman puolison kanssa, kun molemmilla on vapaapäivä ja kummallakin hyvä mieli. Ei unelmista tarvitse tehdä tosia, eikä elämää tai toisia ihmisiä voi hallita. Siksi minusta parhaimpia unelmia ovat ne, joiden tajuaa täyttyvän juuri siinä hetkessä ja joita ei tiennyt koskaan ollenkaan. On kaunista ajatella, että tästä minä en ole tiennyt mitään ja silti tämä hetki on kuin ruusunpunaisista unelmista.

Elämä ei aina ole kuin elokuvaa, mutta pieninä hetkinä se voi tuntua siltä. Se ei silti näytä taiteelliselta ihmissilmään. Arkisuutta, muka noloja eleitä ja höpsöjä ilmeitä ei haluta vakaviin taideteoksiin, vaikka juuri se on elämää. Jos minun elämästäni tehtäsiin elokuva, haluaisin kokea ne kaikki tunteet häpeä mukaan lukien sitä katsoessani. Silloin poistettuihin kohtauksiin ei ole varaa.

Joka tapauksessa tämä viisi minuuttia voi olla sellainen, josta haluaa kirjoittaa kukkakuvitettuun muistikirjaansa. ”Kävelin talon ympäri kerran ja ajattelin, kuinka höpsöksi itseni tunsin. Ei se ollut edes kivaa, sillä koivuista tippui niskaani muutama kirva. Ötökät inhottavat minua. Minua muutenkin väsytti, joten päätin mennä sisälle ja nukkua päikkärit. Herätessäni minua vain nauratti.”

Nauttikaa eri toten siitä, kun jaksatte tehdä vaikka vain yhden asian, joka tuntuu hyvältä. Minulla itselläni on tapana pyöräillä kallioille ja istuskella siellä tai makoilla, jos on lämmintä. Voin olla hiljaa, ja jossakin vaiheessa ajatukset vain alkavat kulkea. Voi puhua vaikka kärpäsille, jos hiljaisuus ei tunnu hyvältä. Kunhan puhuu asiaa.

Tehkää asioita yksin, koska silloin voi hengittää. Mihin sinä haluat käyttää viisi minuuttia päivästäsi? Nyt on kesä ja vihdoin säidenkin puolesta!