Ihana kamala lämpöaalto

0

Koko Suomi on kylpenyt helleaallossa jo viikkojen ajan. Lämpöennätyksiä on hätyytelty ympäri Suomea, ja 30 astetta on rikkoutunut Laitilankin seudulla. Kuuma kesäpäivä saa väen pakkautumaan mökeille ja uimarannoille nauttimaan vilvoittavasta vedestä ja raikkaasta ilmasta.
Ilmatieteen laitoksen mukaan hellettä, eli yli 25 asteen lämpötiloja, on ollut osassa Suomea 17 päivää putkeen. Lämpimien säiden arvioidaan jatkuvan niin pitkälle kun ennusteet yltävät.
Aurinko piristää ja antaa energiaa, joten siitä kannattaa nyt nauttia ja unohtaa marinat liiasta kuumuudesta. Jos on hiki, löytyy viilentymiseen vaihtoehtoja.
Suomalaiset ottavat kylmän kesäkuun jälkeen ilon irti lämpimistä keleistä, ja riisuvat kaikki ylimääräiset vaatteet pois. Mahdollisimman vähissä vaatteissa liikkuminen on kuitenkin usein hikisempää kuin kevyissä vaaleissa vaatteissa oleminen. Tällöin suojautuu samalla myös auringon haitallisilta UV-säteiltä.
Asunnon viilentäminen ei vaadi koneellista ilmastointia, vaan jo kotikonstein voi laskea huonelämpötilaa. Sähkölaitteiden käytön välttäminen, kaihtimien laskeminen ja verhojen käyttö ikkunoiden edessä estää kuumuuden tunkeutumista huoneeseen.
Hellesäällä tuulettaminen ei kannata, mutta yöksi laskevien lämpötilojen aikana ristiveto viilentää asuntoa mukavasti.
Helle aiheuttaa myös ongelmia erityisesti riskiryhmille kuten vanhuksille ja pitkäaikaissairaille, joistä tulee kantaa erityisesti huolta. Riittävä nesteen nauttiminen ja asunnon viilentämisestä tulee huolehtia, jotta kaikki saavat nauttia Suomen lyhyestä kesästä.