Punkkisyyni kannattaa ottaa tavaksi

0

Vaikka kesäkeleillä luonnossa liikkuisikin mieluiten ihoa paljaaksi jättävissä vilpoisissa kesävaatteissa, niin pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Syynä ovat lähes koko Suomen alueelle levittäytyneet punkit.
Luonnossa liikkumista ei suinkaan tarvitse punkkien vuoksi vältellä, mutta riskit kannattaa minimoida. Niinpä pitkässä heinikossa, metsässä tai vaikkapa rantakallion ruohotuppailla kannattaa astella kumisaappaissa tai vaihtoehtoisesti vetää pitkävartiset sukat housunlahkeiden päälle. Hysteerisyyteen ei ole syytä, mutta suojautuminen kannattaa, ja riskit on hyvä tiedostaa.
Turun yliopiston selvitysten mukaan punkit ovat lisääntyneet, lisäksi Suomeen on levittäytynyt uusi aiempaa hanakammin tauteja levittävä punkkilaji, taigapunkki.
Puutiaiset levittävät kahta vaarallista tautia: bakteeriperäistä borrelioosia ja virusperäistä puutiaisaivokuumetta. Borrelioosilta ei voi suojautua rokotteelta, mutta puutiaisaivokuumeeseen on rokote.
Borrelioosin sairastumisen todennäköisyys kasvaa merkittäväksi vasta, kun punkki on ollut kiinnittyneenä useiden tuntien ajan. Puutiaisaivokuume puolestaan tarttuu välittömästi virusta kantavan puutiaisen syljestä pureman yhteydessä, mutta vain osa punkin pureman saaneista saa oireita tai sairastuu tautiin.
On arvioitu, että borrelioosin riski punkinpureman jälkeen olisi noin 1 tapaus 100 puremaa kohti. Borrelia-bakteeria levittävistä puutiaisista vain noin joka 10. aiheuttaa infektion. Borrelioositaudin ensioire on pureman ympärille muutamassa päivässä kehittyvä punottava alue. Jokaista puutiaisen puremaa kannattaakin tarkkailla.
Puutiaisen purema voi olla hyvin huomaamaton, sillä punkki ruiskuttaa pistokseen puuduttavaa ainetta. Punkki ei jätä lemmikkejäkään rauhaan.
Puutiaisen purema voi aiheuttaa vakavia oireita ja pahimmillaan se on tappava. Suojautumisen lisäksi kannattaa tehdä huolellinen vaatteiden ja kehon tarkastus ulkoilun jälkeen tai viimeistään iltaisin.