Nolhin tervahauta syttyi kymmenien katsellessa

0

nolhi3Pitkä perinne menneiden aikojen työnäytöksissä sai kaunista jatkoa Padon Nolhin torpalla, kun ensin kolkutteli pärehöylä kattopäreitä ja sitten sytytettiin tervahauta. Päremestarina toimi Tapio Kuusisto, puupölkkyjä ojensi Ismo Salonen ja valmiita tuotteita kokosi Pekka Kuusisto. Katsojia kertyi heti alkuillasta Nolhin mäelle.
Monet ovat kiinnostuneet korjaamaan vanhoja rakennuksiaan perinteisin työ- ja materiaalitavoin, mutta esimerkiksi päreiden teon taitajat ovat aika harvassa ja monet pärehöylätkin ovat saaneet lahota käyttökelvottomiksi. Nolhilla päreitä käytetään museorakennusten kunnostamiseen.
Tervaa tuli
249 litraa
Tervahautaa on poltettu Nolhilla jo yli 40 vuotena. Nyt hauta syttyi muutaman vuoden tauon jälkeen.
– Kun hauta sytytetään, niin tärkeintä on valvoa, että roihu ei tule liian suureksi. Terva syntyy hautumalla ja suurempia liekkejä täytyy tukahduttaa turpeilla, kertoi tervamestarina toiminut Kari Jalonen.
Nolhin tervahautaa poltettiin sunnuntai-iltaan kello yhdeksääntoista asti. Tervaa haudasta juoksutettiin yhteensä 249 litraa. Tervaa tulee myöhemmin myös myyntiin ja sen tuotto käytetään museorakennusten ylläpitoon ja kunnostukseen.