Kuiva kesä jatkuu – maastopalot uhkaavat

0

574164_515hHelteinen heinäkuu aiheutti sen, että rankoista ukkoskuuroista huolimatta maasto on kuivaa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö kehottaa ihmisiä varovaisuuteen tulentekovälineiden, tupakan ja muiden mahdollisten palonaiheuttajien kanssa maastossa. SPEKin seurannan mukaan heinäkuun loppuun mennessä tulipaloissa on kuollut 52 henkilöä.

Helteiden kuivaama maasto syttyy todella helposti. Metsäpalovaroituksen ollessa voimassa avotulta ei saa maastossa tehdä lainkaan. Avotulia ovat nuotio ja muu tulen käyttö, josta palo voi levitä maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi.

– Tupakan tumppi ei ole avotuli, mutta maastoon heitetty tumppi ei ole harvinainen metsä- tai maastopalon syy, muistuttaa turvallisuusasiantuntija Jari Pouta Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Eniten maastopaloja on tänä vuonna ollut touko- ja heinäkuussa. Kumpanakin maastoa on roihunnut yli 600 kertaa. Heinäkuussa salamat ovat olleet palojen takana noin kolmanneksessa tapauksista.

Tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 21 ihmistä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan

Kuluvana vuonna tulipaloissa on kuollut 52 ihmistä 47 eri palossa. Kuolleista 34 oli miehiä ja 15 naisia. Kolmen sukupuoli ei ole SPEKin tiedossa. Tänä vuonna palokuolleista yli 65-vuotiaita on ollut 13. Viime vuonna vastaavaan aikaan palokuolemia oli 31.

Valtaosa palokuolemista tapahtuu asunnoissa. Kuolemantapauksista on kerrostaloissa tapahtunut 17, omakotitaloissa 20 sekä rivi- ja muissa pientaloissa 6.