Koulumatka turvalliseksi

0

Reppu selässä kulkevat koululaiset ilmestyivät katukuvaan tänään. Poliisi muistuttaa joka syksy autoilijoita höllentämään kaasujalkaansa ja olemaan erityisen tarkkaavainen liikenteessä.

Kehotus on tarpeen niin koulunaloitusviikolla kuin ympäri vuoden. Lapset saattavat olla arvaamattomia liikenteessä, koska heidän liikenteenlukutaitonsa ei ole vielä kehittynyt.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vanhempien tulisi kuljettaa lapsensa autolla kouluun. Koulumatkat ovat tärkeä osa lapsen päivittäistä arkiliikuntaa ja ulkoilua.

Lapsiin pitää myös luottaa, sillä heidän liikenteenlukutaitonsa ei voi kehittyä, mikäli he seuraavat liikennettä vain pelkääjän paikalta tai takapenkiltä. Heitä tulee myös ohjata ja opastaa turvallisille reiteille, jotta ikäviltä onnettomuuksilta vältyttäisiin.

Vanhemmat ovat nykyään innokkaita kuljettamaan lapsiaan kouluun varsinkin, jos keli on huono. Lapsia ei silti tarvitse viedä koulun oven eteen, vaan koulut ovat ohjeistaneet vanhemmille turvalliset jättöpaikat, joista koululaisella on lyhyt matka kouluovelle. Ohjeita tulee noudattaa, sillä mitä lähemmäs koulua ajaa, sitä enemmän lapsia on liikenteessä.

Viime vuosina on innostettu vanhempia myös pyöräilevien tai kävelevien koulubussien käyttöön. Ideana on, että kouluun tai harrastuksiin pyöräillään tai kävellään aikuisen johdolla ryhmässä.

Jos porukassa on useampi perhe, ei niin sanotun bussinkuljettajan eli lasten turvallisuudesta huolehtivan vanhemman roolia tule yhdelle perheelle montaa kertaa viikossa. Jos mukaan saa innostettua myös isovanhempia, pääsevät hekin lähemmäs lapsen kouluarkea.

”Bussit” kulkevat tapaamispaikkoina toimivien ”pysäkkien” kautta, josta koululaisia voi liittyä joukkoon. Kävelevä koulubussi voi olla myös mukava yhteisöllinen hetki.