Vanhempien vastuu ja esimerkki

0

Koululaiset aloittavat koulutaipaleensa Laitilassa ja Pyhärannassa ensi viikon tiistaina. Niin Laitilassa kuin muuallakin on havaittu koululaisten olevan väsyneitä, kun älypuhelimen sovellukset ja tietokoneilla pelaaminen valvottavat lapsia ja nuoria iltaisin ja jopa öisin.
Tietotekniikka mahdollistaa asioiden hoitamisen internetin kautta ympäri vuorokauden. Älypuhelimesta on yhteydet kaikkialle internetiin, joten lasten tietokoneen käytön rajoituksia tulee soveltaa myös kännykän käyttöön.
Tilastokeskuksen tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten, niin aikuisten kuin lasten, yksinolo on lisääntynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yksi syy yksinolon lisääntymiseen on tietotekniikka, jonka parissa vietetään yhä pidempiä aikoja.
Sosiaalinen media oikeastaan vasta herää eloon iltaisin, kun päivän arkirutiinit on tehty. Liiallinen verkossa roikkuminen ei ole ainoastaan lasten ongelma, vaan myös lasten vanhemmat ovat yhä enemmän tietokoneella, tablettitietokoneella tai käyttämässä älypuhelintaan.
Vanhempien tulee tuntea lasten käyttämät välineet ja ohjelmat, mutta heidän tulee kriittisesti tarkastella myös omaa mediankäyttöään. Älypuhelinta räpläävä vanhempi on fyysisesti läsnä, mutta ajatukset ovat muualla. Lapsi, jo isokin, kaipaa aitoa huomiota ja läsnäoloa vanhemmiltaan.
Vanhemmilla on vastuu siitä, että lapsi saa riittävästi lepoa öisin. Se vaatii puhelimen ja tietokoneen käytön rajoittamista yöaikaan. Kuitenkin rajoituksilla ei ole tehoa, mikäli aikuisen oma esimerkki on päinvastainen.
Ilman tietotekniikkaa on nyky-yhteiskunnassa vaikea selvitä, mutta senkin käytössä tulisi käyttää sitä tuttua maalaisjärkeä.