Haastavat poikkeusolosuhteet

0

Pyhärannassa testataan parhaillaan, miten vesihuolto hoituu poikkeusolosuhteissa. Kyseessä ei kuitenkaan ole harjoitustilanne. Tositoimiin jouduttiin, kun Kaunissaaren pohjavedenottamon toiminta-alueella otetuista vesinäytteistä löytyi ulosteperäisiä bakteereja. Osassa kuntaa vesijohtoverkostosta tuleva vesi on siis saastunutta.
Tavallista on, että vasta normaalista poikkeavat olosuhteet paljastavat, miten vaikkapa hanasta valuvan puhtaan veden, pistorasiasta saatavan sähkön tai pattereista huokuvan lämmön ajatellaan olevan itsestään selvää. Jotakin, joka vain on. Poikkeusolosuhteet viimeistään paljastavat, että moiset ajatukset ovat silkkaa harhaa. Viisas on se, joka hyvän sään aikana varautuu myrskyyn.
Uudenkaupungin Veden verkostovastaava Petri Stömberg oli maanantaina pohtimassa Pyhärannassa terveystarkastaja Konsta Kulmalan ja vesilaitoksen hoitaja Jyrki Nurmen kanssa Kaunissaaren vedenottamon tilannetta. Strömberg kehui Pyhärannan kykyä toimia vallitsevissa poikkeusoloissa loistavaksi: verkostoon saadaan helposti korvaavaa vettä sekä Raumalta että Uudestakaupungista. Moni kunta on oman vetensä varassa.
Strömberg muistutti myös Suomen vesivarojen olevan ylipäätään hyvät. Osataanko hyvänmakuiselle ja turvalliselle käyttövedelle antaa kylliksi arvoa? Ja miten harvoin tuleekaan ajatelleeksi, miten paljon työtä vaatii puhtaan veden saaminen hanasta. Tosiasia on, että talousveden laatua tarkkaillaan säännöllisesti ja rutiinitestejä tehdään juuri poikkeustilanteiden paljastamiseksi. Aivan kuten Pyhärannassakin tehtiin.
Poikkeusolot eivät tietenkään haasta vain kotitalouksia selviytymään. Poikkeusoloissa nimittäin testataan selviytymistä suuremmassa mittakaavassa: miten saastuneesta vedestä saadaan tiedotettua alueen asukkaille ja mökkiläisille? Miten taataan, että käyttäjät saavat saastuneen veden sijaan puhdasta vettä?
Käytäntö on vaativa, mutta hyvä opettaja.