Northern Coasts -harjoitus näkyy myös Laitilassa

0
Fokker F.27 Mk 100 Friendship/Mk 400M Troopship (FF). Alkuperämaa: Alankomaat. Tyyppi: kuljetus- ja liikennelentokone. Käyttö Ilmavoimissa: Lyhyen ja keskipitkän matkan lentokuljetukset. Kuva: Puolustusvoimat.
Fokker F.27 Mk 100 Friendship/Mk 400M Troopship (FF). Alkuperämaa: Alankomaat. Tyyppi: kuljetus- ja liikennelentokone. Käyttö Ilmavoimissa: Lyhyen ja keskipitkän matkan lentokuljetukset. Kuva: Puolustusvoimat.

Laitilan ilmatilassa on viime päivinä lennellyt armeijan koneita. Kyseessä on Northern Coasts 2014 -harjoitus, jossa on Suomen Ilma- ja maavoimien joukkojen lisäksi mukana  ilma-aluksia Saksasta, USA:sta, Tanskasta ja Ruotsista. Ilmavoimista lentotoimintaan osallistuvat Hornet-hävittäjä sekä Hawk- ja Learjet-osastot.
Kuun vaihteessa käynnistyneen harjoituksen ensimmäinen vaihe on käynnissä Selkämerellä Ahvenanmaan pohjoispuolella ja Kristiinankaupungin eteläpuolella 6. syyskuuta asti. Toinen vaihe toteutetaan Itämeren pohjoisosassa sekä Suomenlahden länsiosassa 7.–11. syyskuuta.
Koneet näkyvät
Lentokoneet lentävät pääsääntöisesti matalalla merialueella valoisaan aikaan aamuseitsemän ja iltakymmenen välillä, mutta helikopterit sekä merivalvontakoneet lentävät myös öisin. Koneet lentävät pääsääntöisesti alle kolmen kilometrin korkeudessa, joten ne ovat maasta nähtävissä. Harjoituksen lentotoiminta eroaa huomattavasti hävittäjätoiminnasta, jossa lennetään korkealla ja kaikissa olosuhteissa.
Isäntämaa vaihtuu vuosittain
Vuotuinen Northern Coasts -harjoitus on Saksan merivoimien komentajan omistama monikansallinen kutsuun perustuva sotaharjoitus, jonka isäntämaa vaihtuu vuosittain. NATO-, EU- ja PfP-maille suunnattu harjoitus on järjestetty vuodesta 2007 alkaen.
Videoita harjoituksesta löytyy osoitteesta https://www.youtube.com/user/DefenceForcesFinland