Rauman Terveyskeskussairaalassa syyhyepidemia

0

Rauman Terveyskeskussairaalan osastolla T1 on varmentunut syyhyepidemia. Taudinkuva voi vanhuksilla olla hyvin niukkaoireinen ja voi helposti johtaa laitosepidemiaan.

Tartunta on todettu tai sitä epäillään kuudella potilaalla ja neljällä henkilökuntaan kuuluvalla. Oireisten hoito on jo aloitettu, mutta heidät tullaan hoitamaan vielä uudelleen.

Muut osastolla sisällä olevat potilaat ja henkilökunta hoidetaan kertaalleen uusintatartuntojen ehkäisemiseksi. Osasto suljetaan hoidon ajaksi eikä vierailijoita oteta tällöin vastaan. Myös mahdollisesti muut kesän aikana altistuneet kartoitetaan ja heihin otetaan yhteyttä.

Syyhypunkki tarttuu ihokosketuksessa paljaalta ihoalueelta toiselle tai vaatteiden ja vuodevaatteiden välityksellä. Syyhyn oireena on kutiseva ihottuma, mikä kutisee etenkin öisin. Ihottuma alkaa noin yhden kuukauden kuluttua tartunnasta.

Syyhyepäily syntyy yleensä kutinan perusteella. Iholla on usein näppylöitä, vesirakkuloita ja raapimajälkiä, etenkin rannepoimuissa ja sormien hangoissa, lapsilla myös kämmenissä ja jalkapohjissa. Ihottuma ei aikuisilla leviä kasvoihin.

Syyhy hoidetaan apteekista reseptittä saatavalla permetriinivoiteella. Kutina voi onnistuneen hoidon jälkeen jatkua vielä muutaman viikon. Elleivät oireet mene ohi, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle.