Satsaus kulttuuriin kannatti

0

Kivellä soutajat -musiikkinäytelmä elokuun hämärtyvissä illoissa oli menestys. Jättiläisnäytelmä osasi tarjota jotain uutta ja erilaista, mikä toi Louhenlinnan jyhkeisiin maisemiin lähes 2000 katsojaa. Edes epävakainen sää ei karkoittanut katsojia, kun viesti jättiläistarinoiden upeasta toteutuksesta tavoitti ihmiset.
Noin vuosi sitten, kun näytelmä alkoi konkretisoitua näyttelijöiden ja talkooväen rekrytoinnilla, herätti jättiläisnäytelmä kiinnostusta, mutta myös epäilyä. Epävarman kuntatalouden aikana Laitilan kaupungin 60 000 euron panostus hankkeeseen sai osakseen kritiikkiä, vaikka toteutukseen saatiin useita yhteistyötahoja. Riskinotto kannatti, sillä Kivellä soutajia voidaan toivottavasti jatkojalostaa tulevaisuudessa.
Idean isänä toiminut Turun kansainvälisten kirjamessujen ohjelmapäällikön tehtävistä eläkkeelle jäänyt Kari J. Kettula visioi jo näytelmän suunnitteluvaiheessa, että jättiläistarinan lauluja voi laulaa nosturin nokassa Munamarkkinoilla, koululaiset voivat tehdä sarjakuvia ja videoita, Wirvoitusjuomatehdas voi tuottaa Kalevanpojan kuvilla varustettuja kahden litran juomatölkkejä ja Louhenlinnassa voisi järjestää suomalais-ugrilaiset laulujuhlat.
Näytelmä vaati jättiläismäisen työn itse teatterikappaleen kirjoittamisesta, harjoittelemisesta, tuottamisesta ja markkinoinnista aina musiikin, katsomon, lavastuksen, puvustuksen ja muiden töiden onnistumiseksi. Laitila sai kuitenkin oman historianäytelmänsä, jonka esityksiä jatketaan ensi kesänä.
Kivellä soutajissa onnistuttiin myös oheispalvelujen tarjonnassa. Ruokailu elämyspidoistaan tunnetussa Louhenlinnassa ja Laitilan oppaiden kiertoajelu tekivät tunnelmallisen illan kulttuurielämyksestä täydellisen. Satsaus kulttuuriin kannatti, varsinkin kun mukaan otetaan vielä tutkimustulokset, joiden mukaan kulttuuririennoissa käyminen edistää terveyttä ja lisää elinvuosia.