Koveron koulua uhkaa lakkauttaminen

0
Koveron koulun kolmannen ja neljännen luokan oppilaat opiskelivat englantia. Koulun rehtori Erja Laakso oli hämmästynyt koulun lakkauttamista koskevista tuoreimmista tiedoista. Edustalla ovat Sampo Ovaskainen (vas.) ja Niklas Antola. Kuva: Ville Juuti
Koveron koulun kolmannen ja neljännen luokan oppilaat opiskelivat englantia. Koulun rehtori Erja Laakso oli hämmästynyt koulun lakkauttamista koskevista tuoreimmista tiedoista. Edustalla ovat Sampo Ovaskainen (vas.) ja Niklas Antola. Kuva: Ville Juuti

Laitilan sivistyslautakunta käsitteli keskiviikkona kokouksessaan Koveron koulun lakkauttamista. Sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitisen ehdotus lautakunnalle kuului, että Koveron koulun oppilaat siirretään Kodjalan koulun sekä Kappelimäen koulun oppilaiksi jo ensi lukuvuoden alusta alkaen eli syksyllä 2015.
Sivistyslautakunta ei ole koulun lakkautusta esimerkiksi osana ensi vuoden talousarviota käsitellyt, vaan lakkautusaikeet ovat syntyneet kaupungin johtoryhmässä.
– Tämä asia oli esillä jo ennen johtoryhmää taloustyöryhmässä, jossa on poliittinen edustus. Siellä minä totesin, että tämäkin asia pitää ottaa esille, sanoo kaupunginjohtaja Jukka Alkio.
Päätösesitystä pohjustavassa tekstissä mainitaan, että lakkautuslistalle tulevaisuudessa joutuu myös Laitilan toinen kaksiopettajainen koulu eli Itäkulman koulu.
Sivistyslautakunta tyrmäsi Koveron koulun lakkautusaikeet ja äänesti yksimielisesti äänin 8–0 sen puolesta, että Koverossa koulu jatkaa nykyiseen tapaansa.
Koulu tietämätön
esityksestä
Laitilassa kouluverkon supistamisaikeet eivät sinänsä tulleet yllätyksenä. Asiasta on tehty selvityksiä ja laskelmia, ja etenkin kaksiopettajaisten kyläkoulujen perustaa on pidetty huojuvana.
Pöyristyttävää on tapa, jolla koulun lakkauttamisesitys tuotiin päätöksentekoon: lautakunnan esityslistalla asiaa ei edes mainita, vaan se postitettiin erillisenä lisäasiana lautakunnan jäsenille tiistaina, päivää ennen kokousta.
Aikeet Koveron koulun lakkauttamisesta eivät olleet ehtineet virallista kautta edes lakkautusuhan alle joutuneen Koveron koulun rehtorille.
– Aikamoinen yllätyshän tämä esitys on. Meihin ei kukaan ole ollut yhteydessä, Koveron koulun rehtori Erja Laakso hämmästelee.
– En voi ymmärtää, miten tällainen asia voidaan tuoda päätettäväksi tällaisella tavalla, hän jatkaa.
Lautakunta
haluttiin ohittaa
Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Heidi Lähteenmäki (kesk) sanoo, ettei esitys Koveron koulun sulkemisesta itsessään ole yllätys.
– Kun tietää, mikä Laitilan taloustilanne on, niin eihän tämä sikäli ole yllätys. Mutta en minä tällaista voi hyväksyä, että samaan aikaan ollaan rakentamassa miljoonien palloiluhallia, mutta kouluja lakkautetaan, hän vertaa.
Koveron koulun lakkauttamisen säästöiksi on arvioitu vuositasolla noin 70 000 euroa.
Lähteenmäki sanoo, että asia jäi lautakunnan listalta pois kaupungin johtoryhmän eli ylimpien viranhaltijoiden päätöksellä. Viime kädessä vastuun kantaa kaupunginjohtaja Jukka Alkio.
– Sivistystoimenjohtaja ei voinut asiaa esityslistalle laittaa, koska se kiellettiin. Johtoryhmän suunnitelma oli, että Koveron koulun lakkauttamisesta tulee vain maininta pian esiteltävään ensi vuoden talousarvioon eli koulun lakkauttamista ei pitänyt tuoda edes lautakuntaan päätettäväksi, Lähteenmäki kertoo.
Talousarvion käsittelee ensin kaupunginhallitus, jonka jälkeen sen sisällön lopullisesti hyväksyy valtuusto.
Alkio päätti
menettelytavasta
– Nyt tehty menettely johtuu siitä, että Koveron lakkauttamisesitys liittyi samaan pakettiin, jossa kaikki säästömahdollisuudet otetaan huomioon. Paketti oli tarkoitus tuoda kaupunginjohtajan esityksenä suoraan kaupunginhallitukselle. Otin sen kannan, että lautakuntiin ei viedä enää johtoryhmän tekemiä säästöesityksiä, kaupunginjohtaja Jukka Alkio sanoo.
Viime hetkellä koulun lakkauttamisesitys kuitenkin lisättiin kokouksen asialistalle.
– Minä olin asian hyvissä ajoin valmistellut, mutta sain sellaiset ohjeet, että mitään johtokunnan tekemiä muutoksia ei tuoda lautakuntien käsittelyyn, sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen kertoo.
Lupa asian lisäämiseksi listalle heltisi kaupunginjohtaja Jukka Alkiolta maanantaina. Alkion mielestä olisi riittänyt, että lautakunta olisi ottanut kantaa Koveron koulun kohtaloon vasta valtuuston päätöksen jälkeen. Hänellä on asiaan selvä kanta:
– Ei se [Koveron koulun lakkautuspäätös] voi pysähtyä siihen, että sivistyslautakunta ottaa asiaan kielteisen kannan.
Alkio korostaa, että Koveron koulun lakkauttamisesta on puhuttu jo vuosia.
– Lakkauttamisesta on puhuttu eri yhteyksissä, eikä sitä ole missään poliittisessa ryhmässä kielletty, hän sanoo.
Laitilan johtoryhmään kuuluvat kaupunginjohtaja Jukka Alkion lisäksi sivistystoimenjohtaja Heli Kiertokari-Laitinen, kaupunginkamreeri Sari Laine, kaupunginsihteeri Markku Mäki, sosiaali- ja terveysjohtaja Marika Polso sekä tekninen johtaja Tapani Kokemäki. Taloustyöryhmään johtoryhmän lisäksi kuuluvat demareista Seppo Lehtola, perussuomalaisista Ari Lehtonen, kokoomuksesta Lasse Hilakari ja keskustasta Tanja Raisto-Elo.
Taloustyöryhmän puheenjohtajana toimii kaupunginjohtaja Jukka Alkio.

 

Lue lisää 31.10.2014 lehdestä