Sadun taikaa

0

Olipa kerran -sanapari saa monet ihmiset hyvälle tuulelle. Olipa kerran vie ajatukset tarinoihin, lapsuuden muistoihin, satuhetkien taikaan ja onnellisiin loppuihin.

Sadun nimipäivänä, 18. lokakuuta, vietetään valtakunnallista Satupäivää. Silloin satuja luetaan ja esitetään niin lapsille, nuorille, aikuisille kuin ikäihmisillekin eri tapahtumissa. Parasta kuitenkin on, että päivää voi kuka tahansa viettää omassa kodissaan vain avaamalla satukirjan ja lukemalla satua yksin tai suuremmalle porukalle.

Lukeminen kasvattaa mielikuvitusta, kehittää itsensä ilmaisua ja kirjoitustaitoa sekä auttaa ymmärtämään maailmaa ja toisia ihmisiä. Satujen ja tarinoiden avulla voi hypätä toisiin maailmoihin niin maantieteellisesti tilassa kuin ajassa historiaan tai tulevaisuuteen. Samalla sadut ovat ajattomia.

Perinteisesti saduissa on ollut opetus, jossa paha saa palkkansa. Yle Puhe -radiokanavan ohjelmassa Kultakuume haastateltiin keskiviikkona Satupäivän projektisihteeri Iida Turpeista ja kirjailija Jari Tammea. He totesivat, että nykyinen lastenkirjallisuus on aiempaa lähempänä realismia. Opetusten sijaan tarinoiden avulla lähestytään esimerkiksi monikulttuurisuutta, eroamista, perheiden monimuotoisuutta ja kuolemaa.

Suomalaiset ovat perinteisesti lukijakansaa. Pisa-tutkimuksissa Suomen koululaisten lukutaito on ollut maailman kärkeä. Viime vuosina lukeminen on kuitenkin vähentynyt, ja koululaisten oppimistulokset samoin.

Varsinkin poikien lukutaito on heikentynyt. Heitä tulisi rohkaista lukemaan. Lukeminen on helppo aloittaa esimerkiksi sarjakuvista, joiden kieltä ei tule väheksyä.

Vajaa viikko sitten Aku Ankka -lehden toimituskaarti vastaanotti vuoden 2014 Mensa-palkinnon kiitokseksi heidän oivaltavasta, älykkäästä ja ajan ilmiöitä seuraavasta kielenkäytöstään.

Lukijat ovat sanoneet, etteivät he ole koskaan yksin. Ja he elävät onnellisina elämänsä loppuun asti.