Syyshuoltoa ja siivousta

0

Syksyllä ja keväällä on huoltojen ja valmistautumisen aikaa. Tilat siivotaan, pestään ja korjataan tarvittaessa. Eläimet keritään, vuollaan ja tutkitaan ulkoloisten varalta. Madotetaan ne jotka sitä tarvitsevat. Siirtymisaikaa.

Lampaat keritsen itse koneella, jonka ostin vuosi sitten. Lampaita kiertää keritsemässä myös ihmisiä työkseen, mutta olen aikataulujen ja muun vähdin vuoksi kokenut kätevämmäksi keritsemisen itse, ja vaikka kone on jonkinverran kallis, säästää ne rahat takaisin aika nopeasti, kun ei käytä maksullista keritsijää. Muutamia lampaita toki voi saksiakkin villoistaan aivan hyvin, itsellä ei tunnu riittävän siihen aika ja kärsivällisyys. Ja oman saksimiseni jälkeen villat ovat aina hyvin epätasaisia ja lampaat huvittavan näköisiä.

Sorkat leikataan samalla kun keritsen. Sorkkien lyhennys on helppoa ja sen pystyy tekemään hyvin itse.

Kanat on kätevä tutkia loisten varalta samalla, kun heidät siirretään. Kanat pitää joka tapauksessa yksitellen ottaa kiinni, niin samalla sulkien tyveen on hyvä katsoa, ettei mitään elämää löydy. Sisä- ja ulkoloishäätöön on olemassa ihan hyvät lääkkeet. Kotitarvekanalan asukit kannattaa pitää kunnossa, jotta eläimet voivat ja munivat hyvin. Orret ja pesät pestään ja pistetään kuntoon.

Ponin ja aasin kaviot vuoltiin ja kaikki oli kunnossa. Matalasokerista heinää saapui monta muovitettua paalia. Loimet pitää tarkistaa ja varmistaa, että molempien toppaloimet on kunnossa.

Aasin koon kanssa saa hiukan kamppailla. Hän on niin pieni, että pienimmätkin kaupoista saatavat loimet ovat suuria.

Kaviokkaat ovat metsälaitumella nyt niin pitkään kuin ilmat sallii. Shetlanninponi pystyisi ulkoilemaan hienosti vaikka missä keleissä, mutta pikkuaasi on huomattavasti palelevaisempi. Hän on kooltaan pieni ja lisäksi aasilta puuttuu sellainen aluskarva mikä esim shettikselle kasvaa.

Maata ei olla viellä käännetty, eikä ensi vuotta ajateltu. Tuntuu, että tämä aika on melkoisen kiireinen. Porkkanoita nostellaan vieläkin, ja kasvihuoneessa tomaatit punertaa. Syksy hellii meitä lämpimillä ilmoilla.

On ollut jo aamuja, jolloin talo on tuntunut hyvin vilpoiselta. Vaahterat ovat iloisen kirjavia, pihlajat loistavat punaisissa marjakoruissaan. Onneksi on syksy, onneksi on puut!

Hilla